Goede vriend Berlusconi in cel voor samenwerking met maffia

Rome Het gerechtshof van Palermo heeft de Italiaanse senator Marcello Dell’Utri, een goede vriend van premier Silvio Berlusconi, in hoger beroep tot zeven jaar celstraf veroordeeld wegens samenwerking met de maffia....

Van onze correspondente Linda Otter

Het Hof acht wel bewezen dat Dell’Utri zich schuldig heeft gemaakt aan ‘maffiose activiteiten’, maar heeft hem vrijgesproken van de beschuldigingen dat hij ook na 1992 contacten onderhield met de maffia. Het Hof ziet ook geen connectie tussen hem en een reeks terreuraanslagen van de maffia. Het Openbaar Ministerie had elf jaar tegen Dell’Utri geëist.

Dell’Utri was jarenlang directeur van het reclamebureau Publitalia, eigendom van Berlusconi’s holding Fininvest. Hij is ook medeoprichter van Berlusconi’s partij Forza Italia.

Volgens de rechters heeft hij tussen 1970 en 1992 contacten onderhouden met de maffia van Cosa Nostra. Dell’Utri deed indertijd zaken met grote maffiabazen zoals Stefano Bontate en Mimmo Teresi. Hij liet zich ook in met Vittorio Mangano, de man die officieel als stalmeester werkte op het landgoed Arcore van Silvio Berlusconi maar die een belangrijke maffiabaas in Milaan was.

De deal was dat Dell’Utri bescherming kreeg van de Cosa Nostra bij zijn financiële en zakelijke transacties. Als tegenprestatie hielp hij de maffiabazen aan toegang tot de betere kringen in Milaan.

Maar volgens het Hof is er geen bewijs dat Dell’Utri ook ‘een politiek pact met de maffiabazen’ zou hebben gesloten, zoals de spijtoptant Gaspare Spatuzza in december 2009 voor de rechtbank getuigde.

Hij had van zijn baas Giuseppe Graviano in een bar in Rome gehoord dat Dell’Utri de ‘verbindingsman’ was tussen de staat en de Cosa Nostra. Dell’Utri en Berlusconi, die in 1994 voor het eerst premier werd, hadden volgens Graviano het land praktisch in handen gegeven van de maffia.

De getuigenissen van Spatuzza zorgden voor verbazing en ongeloof. Graviano was de man achter een reeks van maffia-aanslagen in Milaan, Firenze en Rome in 1993.

Meer over