Goddelijke sambals

Het maken van sambal is een intuïtieve, haast meditatieve bezigheid. Een goede sambal moet een uitgebalanceerde toevoeging van smaken zijn en is daarmee een verrijking van het Aziatische gerecht....

Al met al kost het maken van een pot sambal niet veel tijd en door het gebruik van veel olie is het in de koeling vrij lang houdbaar.

De Indo’s uit mijn familie steken elkaar graag de loef af door tijdens de maaltijd met een pokerface rauw hele pepers te verorberen, waarbij ze kunnen rekenen op een aan adoratie grenzende bewondering van de aanwezige kinderen.

Maar er treedt gewenning op bij het regelmatig eten van sambal. Uiteindelijk worden verschillende soorten pepers uitgeprobeerd, waarbij de madame jeanette het ijzingwekkend hete eindpunt vormt.

Onlangs is er een grote pot goddelijke sambal gemaakt. De (volwassen) kinderen verdringen zich als een stel hongerige vogels in de keuken, teneinde hun kindsdeel mee te krijgen, maar Abah (de vader des huizes) bewaakt de pot met zijn leven. Niemand anders dan hijzelf mag eraan komen, en dan alleen nog door er een zeer schone lepel in te steken. Vies bestek in de sambal is ten strengste verboden.

Sambal, het rode goud uit de Aziatische keuken.

Wij maken een sambal op basis van adjuma’s, pepers die lijken op de madame jeanette, maar die minder scherp zijn.

Snij de ui, de lomboks en adjuma’s fijn en hak de knoflook. Fruit de ui, knoflook en de trassi zachtjes in de olie. Kneus het brede gedeelte van de serehstengel met een hakmes en snij de stengel in stukken van 5 cm. Voeg nu de overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar. Laat een kwartiertje doorpruttelen tot de olie komt bovendrijven.

Voor een Thaise versie kan de trassi vervangen worden door 4 el. vissaus, voegt u 5 el. rode palmolie toe en een bosje Thaise basilicum, waarbij de gewassen blaadjes er aan het eind in zijn geheel doorheen worden geroerd.

Martine Rasing

Meer over