Glaasje vermouth plus blokje kaas

Gaat de economische malaise voorbij aan de traditionele nieuwjaarsreceptie? Waar de gemeente Utrecht een flink feest aanricht, houdt Amersfoort het juist sober....

TEKST MICHIEL HAIGHTON

PROVINCIE UTRECHT Paushuize, 2 januari, 15.30-17.30 uur.

Welkomstdrankje: Prosecco, een mousserende wijn uit Noord-Italië. De provincie schenkt geen 'dure champagne'. Het uitbundige karakter van deze drank zou niet passen bij het 'maatschappelijke karakter' van de provincie. Tweede drankje: Italiaanse rode wijn uit Apullio, de hak van Italië. De witte wijn komt uit de omgeving van Rimini. Verder fris, bier en sappen. Spijzen: exclusieve hapjes waarbij 'niet de kwantiteit maar kwaliteit' voorop staat. Stemming: ingetogen, geen drankof eetgelach, 'ontmoeting en gesprek' staan centraal. Gasten: circa 300 relaties; van de 400 genodigden geven 350 aan dat ze komen, terwijl de ervaring leert dat er uiteindelijk 300 komen opdraven.

RECEPTIE 2: voor de burgerij vindt in het Muziekcentrum Vredenburg op 5 januari het traditionele Nieuwjaarsmuziekfeest plaats. Via advertenties in huis-aan-huisbladen worden gasten geworven. Ook gemeenten wordt gevraagd burgers aan te dragen. Drank: zelf betalen. Borrelhapjes: diversen, gratis, verzorgd door Grand Catering uit Nieuwegein. RECEPTIE 3: voor medewerkers van de provincie, 's morgens op 5 januari. Drank: thee en koffie, plus een niet-alcoholisch 'feestelijk' drankje.Extraatje: een tegoedbon van 100 euro te besteden bij V & D, plus een cd van Warchild.

GEMEENTE UTRECHT 2 januari, Stadsschouwburg, 20-23.30 uur.

Feestje: de gemeente Utrecht luidt het nieuwe jaar uitbundig in met een 'Stadsfeest', tot vorig jaar nog 'bal' geheten. Wie staan er op de gastenlijst? Belangrijke relaties van het gemeentebestuur en gewone Utrechters. In totaal zijn er 1800 kaarten beschikbaar,waarvan 1200 voor genodigden, 350 voor inwoners. Deze laatste groep kan kaarten via de website en via een antwoordcoupon in de krant bestellen. Ook worden kaarten verloot. Alle kaarten zijn inmiddels vergeven. De gemeente trakteert? Ja, op een glaasje champagne als welkomstdrankje. De overige drankjes zijn voor eigen rekening. Hapjes? De hele avond worden kleine hapjes geserveerd, inderdaad, op kosten van de gemeente. Special Guest: na de toespraak van burgemeester Annie Brouwer treedt om 21 uur dj Alwin aan met als special guest achter de draaitafel wethouder Yet van den Bergh. Later op de avond treden ook de wethouders Lenting, Van Kleef en Van Zanen op, evenals The Bald and the Beautiful en Vincent Bijlo.Extraatje: alle medewerkers krijgen 2,75 procent van het jaarsalaris/

WONINGBOUWCORPORATIE MITROS 8 januari, BraZZerie Abrona, Leidsche Rijn, 16.30-18.30 uur.

In Leidsche Rijn?

'Deze eetgelegenheid staat midden in een nieuwbouwwijk, dat past wel bij ons vak. Abrona betekent pleisterplaats. De zaak wordt deels gerund door verstandelijk gehandicapten. Zo heeft het feestje ook nog een maatschappelijk tintje', zegt Yves Vermeulen van Mitros. Voor de huurders? Nee, voor circa honderd externe relaties.

Dranken: champagne als welkomstdrankje, wijn, jus d'orange, binnenlands gedestilleerd, fris. Diner: lopend buffet.

Receptie 2: voor driehonderd medewerkers, 6 januari, in het Vechthuis, Zandpad, Utrecht.

Spijzen: knabbels, blokje kaas, maar ook 'het betere hapje'. Extraatje: 2 procent van jaarsalaris

GEMEENTE AMERSFOORT 5 januari, raadszaal gemeentehuis, 20 uur.

Feestje? Een staande receptie. Stemming: ingetogen, tegen het sobere aan. Geen muziek, geen champagne. Dat was vorig jaar ook al zo. Voorheen werd er flink uitgepakt, maar dat wordt niet gepast geacht in deze barre economische tijden. Bovendien is net het college gevallen. Drank: wijn, cola, jus, spa. Hapje: 'bescheiden' en 'exotisch'. Wie komen er?

Aan relaties van de gemeente zijn uitnodigingen verstuurd; burgers konden zich via de website of via een coupon in de lokale krant aanmelden. Druk? Vorig jaar waren er circa vijfhonderd gasten. Speciaal: uitreiking van de 'signaalkoffer' aan een Amersfoorter die zich verdienstelijk heeft gemaaktvoor de gemeente en haar inwoners. Extraatje: geen; alleen de 'meest creatieve ambtenaar' van Amersfoort krijgt op 5 januari tijdens een nieuwjaarsontbijt een prijs: een kunstwerkje (wisseltrofee).

GRIFHORST & DIJKSTRA MAKELAARS

Receptie?

Nee, het kantoor heeft wel een originele nieuwjaarskaart naar vaste relaties gestuurd. Namelijk een kaart van vorig jaar. De drie van 2003 is met een zwarte stift doorgestreept en vervangen door het cijfer 4. Op de achterzijde van de kaart staat de tekst: 'Recessie dwingt tot creativiteit'. Lekker creatieve jongens dus? Directeur Paul Dijkstra is al benaderd door een marketingbureau dat hem graag wil inlijven. Nog zoiets: op vijf december stuurde het makelaarskantoor een taart naar de beste relaties met daarop de tekst: 'Wie zoet is krijgt lekkers.

'KONINKLIJKE NEDERLANDSE JAGERS VERENIGING

7 januari, 17 uur, vergaderzaal van het het KNJV-kantoor, Amersfoort.

Voor heel jagend Nederland?

Nee, een bescheiden feestje voor de vijftien medewerkers, vijf regioconsulenten en vijf bestuursleden. Schnapps?

Bier, fris, wijn, toastje, chips, borrelnootjes. Geen wildpasteitje?

Na afloop van de nieuwjaarsborrel vertrekt het gezelschap naar Italiaans restaurant La Scala in Amersfoort. Een welkome afwisseling na al dat zelf geschoten wild, dat ongetwijfeld op het menu staat tijdens de kerstdagen.

RABOBANK NEDERLAND 5 januari hoofdkantoor Utrecht, 6 januari hoofdkantoor Eindhoven.

Wie? Per locatie worden circa duizend medewekers verwacht. Wie spreekt er? Bert Heemskerk, voorzitter raad van bestuur van Rabobank Nederland. Klanten welkom?

Lokale banken organiseren zelf iets. Ook zijn er bedrijfsonderdelen die zelf feestelijkheden organiseren. Voor externe relaties heeft begin december al een bijeenkomst plaatsgevonden: 'Visie 2004'. Extraatje: werknemers krijgen een dertiende maand, en via een soort waarderingssysteem kan er per medewerker maximaal 1000 euro worden verdiend.

KAMER VAN KOOPHANDEL UTRECHT 6 januari, Beatrixtheater Utrecht.

Heel ondernemend Utrecht?

750 ondernemers en bestuurders uit de regio Utrecht.

Drank: eerst koffie/thee en een plakje cake, rond 12 uur komt de drank op tafel: 'Hollands aperitief' waarbij naar keuze sherry, port, vermouth, vieux, jenever, bier en fris wordt geschonken. Geen champagne? Vanwege de economisch slechte situatie in Utrecht wordt daar dit jaar van afgezien. Wel eten? Na het aperitief volgt een 'Expolunch' (die ten opzichte van voorgaande jaren wel versoberd is), bestaande uit zalm in dillesaus, formaggio met pestosaus en Tex Mex. Plus diverse broodjes en fruitsalades. Praatje 1: KvK-voorzitter Jeu Bielders zal in zijn nieuwjaarsrede spreken over het thema 'Weten, werken, winnen'. Ook zal hij resultaten bekend maken van een onderzoek naar de innovatieve kracht van het Utrechtse bedrijfsleven. Praatje 2: uitreiking Internationale Handelsprijs door algemeen directeur Liesbeth Karsten. Extraatje: medewerkers krijgen een eindejaarsuitkering van 0,6 procent van het jaarsalaris.

GEMEENTE NIEUWEGEIN 5 januari, gemeentehuis. Twee recepties: een voor personeel en een voor 'de samenleving'. Personeel: 9 uur, koffie, thee en cake; Samenleving: 19 uur, ereburgers worden een uur eerder verwacht voor een 'onderhoud' met de burgemeester met koffie, thee, petit glacé, vruchtensappen, sherry, port, bier, bittergarnituur, worst, kaas, gevuld eitje, soesje.

Nieuwjaarsboodschap voor het personeel: '2004 wordt het jaar van het luisteren'.

Nieuwjaarsboodschap voor de samenleving: 'Veranderende rollen van overheid en inwoners ten opzichte van elkaar'. Extraatje: 3 procent van het jaarsalaris. Anders dan anders: Meer muziek (kwartet, pianist, koor) dan voorgaande jaren. Ook nieuw: een kunstenaar die de gasten begeleidt met het beschilderen van puzzelstukjes die gezamenlijk de grootste puzzel van Nieuwegein moeten vormen.

FC UTRECHT 6 januari, Stadion Galgenwaard. Voor wie?

Medewerkers, leveranciers, zakelijke relaties en sponsors. En pers dan? Journalisten mogen een uur eerder komen, om te worden bijgepraat over het komende seizoen. Sfeer: aangeklede borrel, dus ook met hapjes. Spreker: ad interim-voorzitter Martin Sturkenboom blikt terug op het bijna-faillisement, gaat in op de goede sportieve prestaties en heeft ook nieuws over mutaties in staf en spelersgroep. Extraatje: geen.

Meer over