Gezellig op gas

Gezellig. Een Hollandser begrip bestaat nauwelijks. Zodra de temperatuur boven de 25 graden komt, zoals vorige weekeinde het geval was, bereikt Nederland al snel het niveau van de overtreffende trap van gezellig....

Lang hoefde Niche niet te zoeken. Van ver weg waren de rookpluimen al zichtbaar. De gastheer had vast wat hout op het vuur gegooid van een boom die hij daags ervoor had gekapt. Dat veroorzaakte wat rook, maar het was toch heel gezellig, vonden de nieuwe buurtjes ook. Tot ze merkten dat het slaapkamerraam nog openstond.

Intussen dreigt een tweedeling onder de barbecuers. De rekkelijken barbecuen modern, zonder één spoortje rook. Met bolvormige apparaten met deksels, zodat 'opvlamming' uitblijft als vet in het vuur druipt. Toppunt van schoon is elektrisch roosteren. 'Wachten tot de kooltjes gloeien hoeft niet meer.'

Wat te zeggen van de zogeheten 'gasovens', apparaten op wieltjes van tegen de tweeduizend gulden, die soms meer dan twee meter lang zijn? Daar zit bijna een volwaardige afzuigkap op. 'This barbecue must not be used indoors', laat de leverancier weten in vijf talen.

De preciezen kopen wegwerpbarbecues: een aluminium bakje, wat kooltjes, afgedekt met aansteekbaar folie. Zijn daarmee het pak houtskool en de briketten op hun retour? 'Niks ervan', zegt groothandel Tasmania in Amsterdam. Briketten winnen juist aan populariteit omdat ze beter nagloeien dan houtskool. Cijfers wil de handel niet kwijt, maar Niche denkt dat er zomers meer dan een miljoen zakjes doorheen gaan.

Er zijn nog steeds gekken die het vuurtje opstoken met een scheut spiritus. Ook de Eerste Hulp in het ziekenhuis vindt dat heel gezellig.

Peter van den Berg

Meer over