Geweld Nigeria richt zich tegen noorderlingen

De onlusten in Nigeria na de dood in gevangenschap van oppositieleider Moshood Abiola krijgen steeds meer het karakter van een etnische strijd....

Reuters, AP, AFP

LAGOS

In Ibadan, de tweede stad van Nigeria, werden gisteren winkels van Haussa geplunderd (de Haussa zijn het belangrijkste volk in het noorden). Ibadan is het centrum van het land van de Yoruba, het volk waartoe Abiola behoorde. In Lagos, de grootste en belangrijkste stad, bewaakte de oproerpolitie vrijdag de moskeeën, die vooral door de islamitische noorderlingen worden bezocht.

De politie waarschuwde dat het geweld zich tegen de Haussa richt. De vondst van de lijken van negen vermoorde Haussa lijkt die vrees te bevestigen. Bij de rellen zijn de afgelopen dagen zeker zestig doden gevallen. De politie wijt de gewelddadigheden vooral aan werkloze Yoruba-jongeren. Politieke betogingen lopen vaak uit op plunderingen door arme straatjeugd.

De spanning tussen het islamitische noorden en het overwegend christelijke en animistische zuiden is een constante factor in de Nigeriaanse politiek. Abiola was een Yoruba maar hij was tevens moslim. Dat was een van de redenen waarom hij bij de verkiezingen van 1993 ook veel stemmen in het noorden won. De door noorderlingen gedomineerde militaire junta weigerde echter een Yoruba als staatshoofd. De verkiezingsuitslag werd nooit bekendgemaakt en de militairen bleven aan de macht.

De huidige militaire leider, generaal Abdulsalam Abubakar, en zijn junta besloten donderdagnacht om de doodstraffen voor zes hoge Yoruba-officieren, onder wie generaal Oladipo Diya, om te zetten in gevangenisstraf. De zes werden een half jaar geleden ter dood veroordeeld wegens een vermeend complot tegen juntaleider Sani Abacha. Vorige maand stierf Abacha aan een hartverlamming.

Abubakar ontbond woensdag de regering, die slechts de junta van advies dient, maar de militaire leiders stelden donderdagavond een beslissing over een tijdschema voor de terugkeer naar een burgerbewind uit. Een woordvoerder zei dat Abubakar daarover waarschijnlijk pas volgende week een uitspraak zal doen. Dan zal de begrafenis van Abiola achter de rug zijn.

Wanneer de begrafenis precies zal zijn was gisteren nog onduidelijk. Eerst moeten buitenlandse artsen een lijkschouwing hebben verricht. De familie, die moord vermoedt, heeft daarom gevraagd en Abubakar heeft ermee ingestemd. Het laatste lid van het artsenteam arriveerde pas vrijdagmiddag in Lagos. Abiola's graf is al gedolven: in zijn tuin in Lagos, naast zijn eerste vrouw Simbiat.

Meer over