Gevangen Turkse maffiabaas Cakici laat vooraanstaande politici sidderen

Wat hebben een Turkse maffialeider, een auto-ongeluk, een minister, een society-huwelijk en een diplomatiek paspoort met elkaar te maken? Dat willen sommige Turken, onder wie het nieuwbenoemde hoofd van de Nationale Veiligheidsdienst (MIT) Bilican, graag weten....

Van onze buitenlandredacteur

Eric Outshoorn

AMSTERDAM

De afgelopen weken hebben veel personen uit die laatste groep met samengeknepen billen de ontwikkelingen gevolgd rond Alaatin Cakici, maffialeider van beroep. Cakici zit sinds 16 augustus vast in een politiecel in Nice.

De 45-jarige Cakici is een erkende boef, moordenaar, afperser en drugshandelaar. Veel Turken geloven dat hij hand- en spandiensten verleende voor de Turkse geheime dienst en dat machtige politici en militairen hem de hand boven het hoofd hielden. Hij heeft gedreigd alle vuile was buiten te hangen.

Cakici is geen prettig mens. Hij zou een aantal personen hebben vermoord en de hand hebben gehad in de dood van tientallen anderen. Zijn vader en een neef werden eind jaren zeventig vermoord, naar Cakici geloofde door de linkse beweging Dev Sol.

Zelf was hij de leidende kracht van een ultra-nationalistische jeugdorganisatie. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor de dood van zeker 91 personen met linkse sympathieën.

Cakici was niet kieskeurig in wie hij ombracht. Hij vermoordde zijn vrouw Nuriye en zijn voormalige zakenpartner Tevlik Agansoy. Ook de journalist Ugur Mumcu werd zijn slachtoffer. Mumcu werd met een autobom opgeblazen nadat hij zich had verdiept in de Turkse drugshandel.

Bij zijn aanhouding in Nice was Cakici in het bezit van een diplomatiek paspoort en een notitieboekje met telefoonummers van ministers en hoge leden van de veiligheidsdienst. Het paspoort bleek afkomstig te zijn van de Turkse ambassade in Peking.

Cakici zou het paspoort hebben gekregen van Yusuv Atac, een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Chinese hoofdstad. Atac was ook een hoge agent van de veiligheidsdienst. Maar de dienst verklaarde dat zij de banden met Atac al eerder had verbroken. De dienst kon er niets aan doen dat Cakici en Atac goede vrienden waren.

De naam van Cakici viel ook bij het zogeheten Susurluk-incident uit 1996. Op de autoweg tussen Istanbul en Izmir botste bij het stadje Susurluk een Mercedes op een ander voertuig. Drie inzittenden van de Mercedes kwamen om: maffialeider Abdullah Catli, politiechef Huseyin Kocadag en de vroegere schoonheidskoningin Gonca Us. Het Koerdische parlementslid en militieleider Sedat Bucak (lid van Çillers DYP-partij) overleefde de botsing.

Dat dit gezelschap in één auto zat bewees de banden tussen staat en maffiosi. Hoe kwam Catli aan een diplomatiek paspoort en een politielegitimatie? En waarom lagen in de kofferbak naast krik en reservewiel genoeg wapens om een klein leger mee uit te rusten?

Niet bekend

Die liet hem echter als een baksteen vallen. Zij bleef met vijf partijgenoten weg van de zitting toen werd gestemd over het opheffen van Agars parlementaire onschendbaarheid. Agar kwam zes stemmen te kort.

De ex-minister wordt ook verdacht van nauwe contacten met maffialeider Cakici. Een van Cakici's beulen, Haluk Kirci (die bekendstond als 'Idi Amin' omdat hij in de jaren zeventig in Ankara zeven studenten had gewurgd), is nog steeds voortvluchtig, maar slaagde er toch in te trouwen. Getuige was Mehmet Agar.

Het ziet er naar uit dat Agar de dans zal ontspringen. Alles wat hij deed toen hij chef van de veiligheidsdienst was, is staatsgeheim. Bovendien ziet het machtige leger Agar als een nuttige pion.

De elite lijkt hem weer in genade te hebben aangenomen. Dat kan althans worden afgeleid uit de massale opkomst van Turkse prominenten bij het huwelijk van Agars zoon Tolga vorige maand. Tolga trouwde met de bekende schoonheid Ozlem Altindag. Op het feest was tout Istanbul aanwezig, behalve de pers, die door duizend politiemensen op veilige afstand werd gehouden.

Onder de achttienhonderd gasten bevonden zich veel invloedrijke zakenlui, sport- en mediasterren en politici. Opvallend afwezig was Tansu Çiller, ofschoon ze wel was uitgenodigd. Dat alle andere prominente leden van de Partij van het Rechte Pad (DYP) er wel waren, doet vermoeden dat Çiller haar langste tijd heeft gehad als partijleider.

Wat het klapstuk van de avond had moeten zijn, mislukte grandioos. Een van de twee beoogde getuigen bij het huwelijk, president Suleyman Demirel, (de ander was generaal Kenan Evren, leider van de militaire coup in 1980), liet het een halfuurtje voor de plechtigheid afweten. Geen wonder, hij had net te horen gekregen dat maffiabaas Cakici was opgepakt, met in zijn bezit het notitieboekje waarin de namen van veel huwelijksgasten stonden. Geen wonder ook dat veel gasten het feestje van de Agars voortijdig verlieten.

Meer over