Geurvreter

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Deze maand: de wietkwekerij...

De afzuiginstallatie op de hennepplantage van Tys heeft deomvang van een ouderwetse regenton, maar geurvrij is het niet inde kleine ruimte. Acht weken zijn ze nu, de planten, bijnaoogstrijp en dat is te ruiken. Bij het openen van de deur komteen onvervalste wietlucht je tegemoet. Alsof je langs eencoffeeshop loopt, zo'n geur, maar dan grassiger.

Tys pakt behoedzaam een plant op en laat zien dat zichhaartjes en kristalletjes vormen in de snel voller wordendetoppen. De kristallen zijn van de thc, tetrahydrocannabinol, dewerkzame stof in de wiet. Het is de thc waar het de blowers omgaat. Effecten zijn: ontspanning, euforie, veranderde oriëntatievan tijd en ruimte, verscherpt zicht, gehoor en reuk, een betereeetlust, slaperigheid en desoriëntatie. Kiezen is er niet bij.Je moet maar afwachten of je scherp danwel gedesoriënteerd inslaap valt.

Tys zal het worst wezen. Hij rookt niet, hij kweekt. Over degeur maakt hij zich des te meer zorgen. Veel kwekerijen wordenopgerold nadat de buren hebben geklaagd over stank. En dat zouuitgerekend nu, zo vlak voor de oogst, een pijnlijke vorm vankapitaalvernietiging zijn.

John Janssen uit Maastricht weet alles van afzuiginstallatiesvoor wietkwekerijen. Hij verkoopt ze in zijn growshop. 'Je moetde capaciteit van de installatie afstemmen op het aantal kubiekemeters van de ruimte', zegt John. Zo'n mega-geurvreter bestaatmeestal uit een cilinder met een ventilator die de luchtaanzuigt. Door een laagje koolstof komt de lucht reukloos weernaar buiten. Niets ingewikkelds aan. De shoarmatent om de hoekwerkt met eenzelfde systeem. Natuurlijk, je moet dekoolstoffilters geregeld vervangen, het is net de afzuigkap inde keuken.

Dat vervangen is bij Tys al een tijdje niet gebeurd.Bezuinigingen van de firma. Ook in de wietkwekerij wordt op dekleintjes gelet.

Nell Westerlaken

Meer over