Getuige van massaslachting op de Filipijnen doodgeschoten

MANILLA Een belangrijke getuige van de massaslachting op de Filipijnen vorig jaar, is doodgeschoten...

ANP en Reuters

De moord, die werd gepleegd op 14 juni maar donderdag pas bekend werd, roept grote vragen op over de slaagkansen van het proces tegen de verdachten van de politieke afrekening.

Suwaib Upham, die erin had toegestemd te getuigen, was lid van het privéleger van de Ampatuan-clan. Die machtige clan wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de massaslachting op 23 november 2009 in de zuidelijke regio Maguindanao. Daarbij kwamen 57 mensen om, onder wie aanhangers van een regionale politicus die het opnam tegen Ampatuan jr.

Upham had toegegeven dat hij een van de schutters was. Sinds zijn bekentenis had hij herhaaldelijk om bescherming gevraagd, maar daar wachtte hij nog steeds op. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep de Filipijnse regering donderdag op de getuigenbescherming onmiddellijk te verbeteren. ‘Dit is de slechtst denkbare boodschap voor andere getuigen die overwegen zich te melden,’ aldus HRW.

Er wordt getwijfeld aan de vastberadenheid van de regering om de zaak tot een goed einde te brengen. De Ampatuan-clan was een bondgenoot van president Gloria Arroyo, wiens termijn op 30 juni afloopt.

Meer over