Gestolen schilderijen Van Gogh in Italië terecht

Een speciale kunstbeschermingseenheid van de Italiaanse politie heeft maandag in Rome en Turijn twee kostbare schilderijen van Vincent van Gogh en een werk van Paul Cézanne teruggevonden die in mei uit het Romeinse museum voor moderne kunst waren geroofd....

AFP, ANP, AP, Reuters

ROME

Le jardinier en l'Arlésienne van Van Gogh en Le Cabanon de Jourdan (De hut van Jourdan) van Cezanne werden 19 mei gestolen door drie gemaskerde en gewapende overvallers. Zij hadden zich in het museum verstopt en de drie vrouwelijke, ongewapende bewakers na sluitingstijd gedwongen het alarm uit te zetten, voordat ze de doeken meenamen. Het monitorsysteem van het museum was ten tijde van de diefstal defect.

De Van Goghs waren de enige twee in het bezit van Italiaanse musea. Politiefunctionarissen zeiden gisteren dat de bende vermoedelijk geprobeerd heeft de schilderijen - die veel te beroemd zijn om ze onopgemerkt van de hand te kunnen doen - heimelijk aan een privé-verzamelaar te verkopen. Vlak voor de overdracht werden ze gevonden; l'Arlésienne in een appartement in Turijn, Le jardinier en de Cézanne onder het bed in een woning in Rome.

De doeken, die samen meer dan 60 miljoen gulden waard zijn, verkeren in goede staat. Ze waren gewikkeld in dekens en karton. De lijsten zijn nog zoek. Minister Veltroni van Cultuur toonde zich verheugd. 'Dit was voor ons een bloedende wond; vandaag is de wond geheeld', zei hij. Veltroni wilde niet vertellen hoe de politie de schilderijen op het spoor was gekomen. Volgens hem vormden de arrestanten een goed georganiseerde criminele organisatie. Bij de arrestatie werden diverse wapens in beslag genomen. Enkelen hadden eerder in België overvallen gepleegd.

Volgens de waarnemend openbaar aanklager van Rome kwam de politie al een maand geleden achter de identiteit van de dieven. Deze wachtte met arresteren omdat ze er zeker van wilde zijn dat ook de kunstwerken gevonden zouden worden.

Minister Veltroni verwacht dat de werken vanaf morgen weer voor het publiek te bezichtigen zijn.

Meer over