Het eeuwige levenGerrit Greveling (1959-2019)

Gerrit Greveling (1959-2019): ‘Een koksmes is net zo persoonlijk als je vrouw’

Hij wist op zijn achtste al dat hij kok wilde worden, en hij werd een sterrenkok. Met het juiste, scherpe mes en bourgondische gastvrijheid.

Gerrit Greveling. Beeld
Gerrit Greveling.

Zoals sommige mensen gefascineerd zijn door schilderijen of meubilair was sterrenkok Gerrit Greveling dat door messen. Als geen ander in culinair Nederland wist hij precies welk mes het meest geschikt was voor welke taak.

Hij kon zijn messen liefdevol aankijken als het blok weer terugkeerde van de slijper. Hij kon zich ook ergeren als koks uit het blok het verkeerde mes kozen voor het snijden van het vlees, vis of groente. Kracht zetten met een mes was uit de boze. Messen moesten altijd zo scherp zijn dan ze het werk zelf deden.

Wie in de keuken van zijn sterrenrestaurant Chalet Royal in Den Bosch aan het werk wilde gaan, moest zijn eigen messenset meenemen. ‘Anders kom je er domweg niet in. Een mes is net zo persoonlijk als je vrouw’, zei hij.

Greveling overleed 12 december als gevolg van een hartstilstand, net nadat hij voor hartproblemen in het ziekenhuis was behandeld.

Op zijn uitvaart stonden de chefs in hun witte koksbuizen als erehaag. Zijn naam als sterrenkok dankte hij aan zijn functie als patron cuisinier van het Bosche restaurant Chalet Royal, waar hij twintig jaar de scepter zwaaide. Sinds 2012 staat het restaurant onder de naam Noble onder leiding van Edwin Kats. Kats kent hem goed: ‘Greveling was een bijzonder aimabel iemand. Hij was een pleitbezorger van het ambacht. En dat deed hij niet alleen in de keuken, maar ook in verschillende bestuursfuncties.’

Sinds 2012 werkte hij onder meer als chef voor de exclusieve golfbaan The Dutch in het Gelderse Spijk, kookte hij privé voor bekende Nederlanders en leden van de Quote 500. Veelvuldig haalde hij de bekende societykolommen van Stan Huygens Journaal in De Telegraaf, vooral als de eerste witte asperges werden geserveerd. ‘Gerrit was supergastvrij. Als eerste op de zaak en als laatste weg. Hij dronk graag een glaasje met de gasten. Hij was een echte bourgondiër. Maar als voorzitter van de alliance gastronomique was hij punctueel en nauwgezet’, zegt samensteller Willem Kool.

Hij werd geboren in Vriezenveen en wist al vanaf zijn achtste jaar dat hij kok wilde worden. In 1979 ging hij op werkbezoek bij het Catalaanse restaurant El Bulli dat veelvuldig werd verkozen tot beste ter wereld. Hij noemde het een geweldige leerschool. Daarna werkte hij jarenlang bij sterrenrestaurant De Bokkendoorns in Overveen. Zijn leermeester daar, Lucas Rive, overleed overigens Eerste Kerstdag.

In 1989 ging hij aan de slag bij Chalet Royal, een 19e eeuwse Bossche stadsvilla met uitzicht op De Dommel. Drie jaar later werd hij ook exploitant. Aanvankelijk werkte hij daar met maître-sommelier Leon IJpelaar als gastheer. Vanaf 2008 werd Grevelings partner Corrie van Doren, die ook gepokt en gemazeld was in de horeca, gastvrouw. Greveling schreef diverse kookboeken. ‘Als ik al naar de interieurs van restaurants, de recepten en de kookboeken kijk, het is allemaal veel technischer geworden. Kookboeken veranderen, de maatschappij verandert en natuurlijk ook onze eetgewoonten.’ In 2012 wilde hij Chalet Royal nog verplaatsen naar het karakteristieke pand Villa Bleyenburg in zijn woonplaats Vught. Maar de plannen liepen spaak. Als afleiding deed hij mee aan de RTL tv-serie ‘De reizende ster’.

Willem Kool: ‘Hij was ook een emotioneel man met een zachte stem. En superverliefd op zijn vrouw Corrie met wie hij nooit was getrouwd en die hij vlak voor de fatale hartaanval toch een huwelijksaanzoek had gedaan. Hij wilde met haar een huisje bouwen in Spanje om daar samen oud te worden. Het mocht niet zo zijn.’

Meer over