PostuumGeoff Emerick

Geoff Emerick (1945-2018): de man die voor de Beatles aan de knoppen zat

Van links naar rechts: Brian Epstein, George Martin en Geoff Emerick in de Abbey Road Studios. Beeld
Van links naar rechts: Brian Epstein, George Martin en Geoff Emerick in de Abbey Road Studios.

Toen The Beatles in 1962 hun eerste opnamesessies hadden in de Londense Abbey Road Studios, voelden ze, zelf 20-22 jaar jong, enige afstand tot de ‘oude’ producer die hun was toegewezen: de toen 36-jarige George Martin.

Gelukkig had Martin vanaf september dat jaar een jonge assistent, die als opnametechnicus zijn rechterhand zou worden: Geoff Emerick. Als Martin de ‘vijfde Beatle’ was, was Emerick de zesde. Dinsdag overleed hij op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Toen Emerick voor het eerst op ‘record’ drukte om The Beatles op te nemen, was hij 16 jaar. Tegen Geoff durfden de jongens de grappen te maken die ze tegenover Martin inslikten.

En Emerick werd steeds belangrijker. Tot 1965 was hij opnametechnicus, maar in 1966 werd hij chief engineer, met alleen producer Martin nog boven zich, toen The Beatles definitief de weg van het experiment insloegen op Revolver (1966) en Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967).

In 1968, tijdens de opnamen van het witte dubbelalbum, stapte Emerick op: de spanningen binnen de band werden hem te veel. Als individuen mocht hij ze graag, alleen met de cynische John Lennon had hij weleens moeite. Hij keerde terug op het laatste Beatle-album Abbey Road (1969).

Emerick werkt met talloze andere artiesten, van Jeff Beck tot The Hollies. Hij won Grammy Awards en produceerde bijvoorbeeld Imperial Bedroom van Elvis Costello (1982).

In 2006 schreef hij Here, There and Everywhere over zijn jaren met The Beatles. Het boek en Emericks adviezen vormden de basis van The Sessions, een theaterproductie die het opnameproces inzichtelijk wilde maken. De voorstelling ging na de Londense première (2016) failliet; een geplande opvoering in Nederland werd afgeblazen.

Geoff Emerick was toen al hartpatiënt en droeg een pacemaker. Dinsdag werd hij onwel tijdens een telefoongesprek met zijn manager, die ‘911’ belde. Voor de man die The Beatles opnam, was het te laat.

Meer over