Gemarmerde cake


Ingrediënten

90 g. roomboter
75 g. plantaardige margarine
150 g. suiker
125 g. bloem
125 g. volkorenmeel
1 flinke appel
1 tl bakpoeder
1 tl citroenrasp
2 el cacao
1 dl yoghurt
5 eieren


Mijn verloofde bijt me vals toe: 'Jij bent geen geboren banketbakker.' En dan vervolgt hij harteloos: 'Of ben je de poffertjes vergeten die door een overdosis gist uitgroeiden tot uit de kluiten gewassen cakejes, of die appeltaart waarmee je een ruit kon ingooien?'

Aanleiding is de gemarmerde cake die ik vorig weekend heb gebakken ter ere van een kinderfeestje. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen de tere kindermaagjes te vergiftigen met de overdadige hoeveelheid boter en suiker die het recept voorschreef. De cake was goed gelukt. Heerlijk geurend naar vroegere tijden stond hij te pronken op de tafel. De kinderen namen een hap: 'Dat lust ik niet!', riep er een, waarna de andere vijf de taartbordjes vastberaden van zich af schoven. De oudbakken stroopwafels uit de supermarkt gingen er vervolgens in als koek.

Gisteren stond er een stuk in de Volkskrant over het feit dat er zo veel suiker in producten zit zonder dat de consument dat weet. Een doorsnee glas frisdrank bevat bijvoorbeeld al vier klontjes suiker. Wie veel voorbewerkte producten eet, loopt het risico dagelijks te veel suiker binnen te krijgen. En dat kan maagklachten veroorzaken en lusteloosheid.

We maken de cake toch maar met minder suiker en boter. Schil en rasp de appel. Smelt de boter op heel zacht vuur en kwast een cakevorm zorgvuldig in met boter. Strooi er een eetlepel bloem over en draai de vorm zodat de bloem gelijkmatig verspreid wordt.

Verwarm de oven op 160 graden. Vermeng de boter nu met de suiker en de citroenrasp. Roer de bloem, het bakpoeder en het volkorenmeel goed door elkaar en vermeng de helft met het boter/suikermengsel. Voeg nu een voor een vier eieren toe en doe er nu weer een deel meel bij. Dan de appel en de yoghurt erdoor roeren, vervolgens de rest van het meel en ten slotte het laatste ei.

Er is nu een dik-vloeibaar deeg ontstaan. Doe de helft over in een ander bakje en roer er de cacao doorheen. Giet alles nu in de vorm en marmer het deeg lichtjes met een vork. Bak de cake in een uur gaar. Oven niet tussentijds openen! De cake is gaar als de randjes een beetje losraken van de vorm.

Martine Rasing


Meer over