Geen spoor van vluchtelingen uit Molukken

Hoewel de weersomstandigheden enigszins waren verbeterd, hadden de Indonesische kustwacht en reddingsbrigade gisteren na anderhalve dag zoeken nog altijd geen enkel spoor gevonden van het schip met Molukse vluchtelingen dat donderdag voor de noordkust van Sulawesi is gezonken....

'Er drijven geen wrakstukken in het water, geen mensen, geen olievlekken, niets', zei commandant ter zee Sjoko Sumaryono, de leider van het reddingswerk. 'We hopen dat er nog overlevenden zijn, maar we hebben niemand gevonden. Tot dusverre is het ons een raadsel.'

De drie marineschepen die op zoek zijn naar het gezonken schip kregen gisteren steun van een helikopter van de luchtmacht en tientallen vissersschepen.

De kapitein van de Cahaya Bahari had donderdag een noodsignaal uitgezonden. Hij meldde dat de motoren waren afgeslagen en dat het schip water maakte in zware zee.

De veerboot was onderweg naar Manado, de hoofdstad van Noord-Sulawesi. Het schip mocht maximaal 270 passagiers vervoeren. Maar op Halamhera, in de Noord-Molukken hadden een kleine tweehonderd doodsbange vluchtelingen uit Duma zich een weg naar binnen gevochten.

Het christelijke dorp Duma is kort geleden overvallen door gewapende moslims, die meer dan honderd inwoners hebben vermoord. Het was een van de bloedigste voorvallen in het religieuze conflict dat begin 1999 ontstond en aan duizenden christenen en moslims het leven heeft gekost.

Honderden familieleden van opvarenden zaten vrijdag in de haven van Manado in Noord-Sulawesi te wachten op nieuws. De hoop dat ze hun vermiste verwanten zouden terugzien nam af toen een schip dat had deelgenomen aan de zoektocht naar de haven terugkeerde zonder een spoor van de boot te hebben gevonden.

Een van de wachtenden, Fritz Tutuhatunewa, vertelde dat zijn zoon, schoondochter en eenjarige kleinzoon op de boot hadden gezeten. 'Ze woonden in een vluchtelingenkamp en zouden bij mij komen wonen.'

Onder de vluchtelingen aan boord zijn volgens kerkelijke bronnen op Halmahera 38 mensen die bij de gevechten op de Molukken gewond zijn geraakt.

Meer over