Geen smartengeld reiziger KLM om onderbroekbom

Een Amerikaanse rechter heeft een eis tot een schadevergoeding tegen de KLM afgewezen die door een passagier was ingediend omdat hij op Eerste Kerstdag 2009 psychische en emotionele schade zou hebben opgelopen. Op weg van Amsterdam naar Detroit voorkwam hij, samen met andere passagiers, dat Umar Farouk Abdulmutallab een onderbroekbom tot ontploffing bracht aan boord van het KLM-toestel.

Redactie
Een KLM-toestel op Schiphol wordt geladen. Beeld ANP
Een KLM-toestel op Schiphol wordt geladen.Beeld ANP

Rechter Colleen McMahon oordeelde dat de rechtbank in New York niet bevoegd is over de zaak tegen de Nederlandse luchtvaartmaatschappij te oordelen. Volgens de Conventie van Warschau, die de aansprakelijkheid in het internationale luchtverkeer regelt, kan de passagier, Theophilus Maranga, zijn eis tegen de KLM alleen indienen in Nederland of in Ghana, waar hij zijn ticket heeft gekocht.

De uitspraak geldt niet voor de Amerikaanse maatschappij Delta Airlines, waartegen Maranga ook een eis tot schadevergoeding heeft ingediend. Delta kocht in 2008 Northwest Airlines, waarmee KLM samenwerkte. Maranga beschuldigt KLM en Delta van strafbare nalatigheid, omdat zij een ticket hebben verkocht aan de Nigeriaan Abdulmutallab, hoewel er signalen waren dat hij criminele bedoelingen had.

De bom die de Nigeriaan in zijn onderbroek had verstopt, veroorzaakte een brandje maar geen explosie. Het vliegtuig vervoerde 290 mensen. Abdulmutallab is vorig jaar in de Verenigde Staten tot levenslang veroordeeld.

Meer over