'Geen bewijs liquidatiepoging Satudarah-man'

Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem heeft geen enkel bewijs dat de 25-jarige Amsterdammer Jean W. in november vorig jaar plannen had om de president van de Amsterdamse afdeling van motorclub Satudarah, Etous Belserang, te liquideren. Dat zei zijn advocate Eline Groenendaal vandaag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Haarlem.

Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

Officier van justitie Jesse van der Putte vindt dat er wel voldoende bewijs is voor de liquidatiepoging. De rechtbank oordeelde dat er in elk geval genoeg verdenking is om W. langer vast te houden.

De verdachte werd in de nacht van 10 november in Zwanenburg zwaargewond opgepakt. In de auto waarin hij zat, werden onder meer een vuurwapen, bivakmutsen, 27 patronen en zwarte helmen gevonden. Volgens het OM zat ook de 24-jarige York M. uit Amsterdam in de auto. Die zit op dit moment vast, omdat hij een aanslag zou hebben gepleegd op de rechtbank in Amsterdam.

Volgens justitie waren de twee die avond van plan Belserang dood te schieten. Bij een achtervolging met hem op de A9 bij Zwanenburg zou hun auto echter zijn gecrasht.

Aanklager Van der Putte zei op de zitting dat het onderzoek vermoedelijk niet voor augustus klaar is. Daarna volgt een regiezitting. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog onbekend.

Meer over