Gedetineerden rebelleren in drie Braziliaanse gevangenissen

Brazilië is getuige van drie gevangenisopstanden die zich gelijktijdig afspelen. Gevangenen van een huis van bewaring aan de kust ter hoogte van Sao Paulo gijzelden zondag vijfhonderd bezoekers en zes bewaarders....

Van onze correspondente

RIO DE JANEIRO

De situatie in de gevangenis van Vila Velha in de deelstaat Espirito Santo, ten noorden van Rio de Janeiro, is het meest gespannen. Daar is de rebellie een ontsnappingspoging. De gedetineerden overrompelden er vrijdag de directeur van de instelling, enkele bewakers en bezoekers. Zij eisen wapens en kogelvrije vesten. Via gaten die zij in de muur hakten, tonen zij gijzelaars terwijl zij een wapen tegen hun slaap houden. Zondagavond kwam het tot een schietpartij tussen gedetineerden en agenten die de gevangenis hebben omsingeld.

In het Huis van Bewaring van Sao Vicente aan de kust bij Sao Paulo heeft de opstand een vreedzamer karakter. Maandag werden meer dan 350 bezoekers en vijf bewakers vrijgelaten; de gijzelnemers dreigen niet met geweld. De directie heeft verbetering van hun leefomstandigheden beloofd.

In de derde gevangenis houden 120 gedetineerden sinds zondag de luchtplaats bezet. Zij eisen overplaatsing van enkele gevangenen.

Gevangenisopstanden, al dan niet met gijzeling van bewakers of bezoekers, doen zich bijna wekelijks voor in Brazilië. In de regio Sao Paulo waren er zeven de afgelopen vier weken. Soms is het doel een massale ontsnapping. Meestal is het een protest tegen de overbevolking, het slechte eten of mishandeling door bewaarders.

In kale cellen die meer op holen lijken, leven mensen op elkaar gepakt als beesten. De wc is meestal een gat in de grond. Er is nooit genoeg ruimte voor iedereen om te liggen.

Meer over