Games Een lange verlanglijst met overheerlijke herhalingen

Hollywood en de gamesindustrie hebben veel gemeen: kaskrakers worden tot de laatste druppel uitgeknepen. Onder het motto ‘recycling is goed voor het milieu’ een overzicht van nieuwe versies en uitbreidingen voor bestaande titels:..

Project Gotham Racing 4 (Xbox 360) is een realistische autoracer waarin de winnaar niet per se degene is die het eerst over de finishlijn raast. Het spel geeft punten aan coureurs die de blikschade tot het minimum beperken. PGR 4 kan van internet de actuele weersomstandigheden in New York of Tokio halen om wedstrijden in de regen of de mist te laten verlopen.

Een obstakel voor niet-gamers is de afstandsbediening waarmee spelcomputers zijn uitgerust. Voor hen bedacht Sony in 2005 de buzzers, vier panelen met elk een grote rode knop, om de beurt op te eisen, en vier kleurentoetsen om het juiste antwoord te geven op een meerkeuzevraag. Voor de buzzers (PlayStation 2) zijn dit jaar drie nieuwe titels verschenen: eentje met filmtrivia (Buzz! Hollywood Quiz), een met 5.000 algemene kennisvragen (The Mega Quiz) en een derde voor kinderen (Junior: Monster Rumble) met 25 mini-spelletjes.

Niets is zo bespottelijk als ‘professional wrestling’ – het show-worstelen waarmee sportzenders de slappe uurtjes vullen. Van dit loze spierballenvertoon valt wel een vermakelijke game te maken, zoals WWW Smackdown vs Raw 2008 (alle spelcomputers) laat zien. Op de tv houden ze het netjes, in het spel slaan de worstelaars elkaar met gitaren de hersens in.

Nog meer virtueel en ‘stylish verantwoord’ geknok in Virtua Fighter 5, dat na de PlayStation 3 ook voor de Xbox 360 is uitgebracht. De bediening is ook geschikt gemaakt voor beginners, met twee knoppen om slagen en schoppen uit te delen en een derde om aanvallen af te weren. Complexere dreunen en optaters – combo’s – vragen iets meer oefening.

Een piñata is een beest, gemaakt van papier-maché, dat tijdens feesten in Mexico wordt gevuld met snoep en kleine cadeautjes. Microsoft baseerde in 2006 een kleurrijk Xbox 360-spel op ‘levende’ piñata’s, dat de speler naar een lusthof moet lokken en vertroetelen. Hij moet ook voorkomen dat ze elkaar oppeuzelen. Viva Piñata kreeg ten onrechte weinig aandacht en gaat voor gewone pc’s in de herhaling. Tegelijkertijd verschijnt voor de 360 Viva Piñata Party Animals, een verzameling mini-games, waarin de schepsels racen, boeren en staarten op dieren prikken.

Een beestenboel is het ook in Zoo Tycoon 2: Uitgestorven dieren, een uitbreiding voor Microsofts bekende dierentuinsimulator voor de pc. In dit extraatje brengen geleerden dertig uitgestorven dieren – de dodo, de mammoet – weer tot leven. Dat stelt de directeur van een zoo voor bijzondere problemen, zoals dinosaurussen die uit hun kooien ontsnappen.

Uitgever Take-Two maakt behalve omstreden titels als Manhunt 2 (in tal van landen verbannen) ook realistische sportspellen. NHL 2K8 (ijshockey) en NBA 2K8 (basketball) zijn nieuwe en licht verbeterde versies van hun voorgangers (PlayStation 2 en 3, Xbox 360). Table Tennis, de verrassing van 2006 voor de Xbox 360, is ook uit voor de Wii, Nintendo’s spelcomputer met de bewegingsgevoelige bedieningspookjes. Pingpongen op de Wii is bijna net zo vermoeiend – én leuk – als een echt tafeltennisduel.

Gears of War vertelt het verhaal van een ploegje huursoldaten op een door reuzeninsecten overwoekerde planeet. Met imposante wapens, maar vooral met tactisch afgemeten acties, moeten ze hun hachje redden. De kaskraker voor de Xbox 360 is er nu ook voor pc’s, met extra missies en nog meer oogverblindende beelden.

Peter van Ammelrooy

Meer over