G7 bepleit hardere aanpak van witwassen

De zeven grootste industrielanden willen een hardere aanpak van het witwassen van geld. Op een bijeenkomst van de G7 in het Japanse Fukuoka stelden de landen een lijst op van vijftien landen die onvoldoende actie ondernemen tegen het witwassen....

De transformatie van zwart naar wit geld vormt een wereldwijd probleem. Vooral illegale winsten uit de drugshandel worden op die manier in de bovenwereld gebracht.

De G7 (VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Canada) presenteerde een zwarte lijst, met daarop landen die te weinig doen tegen de dubieuze financiële transacties. In de beklaagdenbank zitten onder andere Rusland en Israël.

Beteren de aangesproken landen hun leven niet, dan volgen mogelijk sancties. De G7 dreigde in Fukuoka financiële transacties met die landen of banken te beperken. Ook eventuele financiële steun kan worden teruggebracht.

De Russische minister Koedrin (Financiën), als toehoorder bij de vergadering aanwezig, beloofde direct beterschap. Hij zegde toe dat Moskou nog eind dit jaar met nieuwe wetgeving komt tegen witwaspraktijken.

Meer over