HET EEUWIGE LEVENFrits Flinkevleugel (1939-2020)

Frits Flinkevleugel, de verdediger die altijd in was voor een geintje

Als speler van DWS, FC Amsterdam en Oranje vierde hij triomfen. Zijn geld verdiende hij intussen met een sigarenzaak.

Voetballer Frits Flinkevleugel achter de toonbank van zijn sigarenzaak in de Amsterdamse Kinkerstraat in Amsterdam.  Beeld HH
Voetballer Frits Flinkevleugel achter de toonbank van zijn sigarenzaak in de Amsterdamse Kinkerstraat in Amsterdam.Beeld HH

Als voetballer kon hij slecht op zichzelf passen, bekende hij in 2007 in de Volkskrant. Frits Flinkevleugel kwam soms ‘met de ochtendkrant thuis’. Al kaartend kon hij de hele nacht doorhalen.

Op het veld was daar nooit iets van te merken. Als rechtervleugelverdediger van DWS en de latere fusieclub FC Amsterdam was hij een nachtmerrie voor de twee ­beste linksbuitensvan Nederland in zijn tijd: Coen Moulijn van Feyenoord en Piet Keizer van Ajax.

Het eerste duel in de wedstrijd moest hij winnen. Desnoods schopte hij zijn tegenstanders zonder pardon de sintelbaan van het Olympisch Stadion op.‘Piet speelde niet graag tegen mij en Moulijn ook niet. Ik werd er ooit van beschuldigd dat ik Moulijn een zware blessure had bezorgd. Belde Coentje me op en zei: maak je geen zorgen, kleine, de volgende keer laat ik je weer alle hoeken van de Lijnbaan zien. Met Keizer wedde ik telkens om een joetje wie er zou winnen. Ik heb dat tientje vaker aan hem moeten betalen dan hij aan mij.

Met DWS werd hij in 1964 kam­pioen van Nederland, één jaar nadat de club was gepromoveerd uit de Eerste Divisie. Vier jaar lang was Flinkevleugel een vaste kracht in Oranje, totdat Ajacied Wim Suurbier hem verdrong.

‘Mijn fiets terug’

Hij stond bekend als een grappenmaker. Een keer lag hij in het ziekenhuis in Amsterdam toen hij hoorde dat DWS in Groningen had verloren van GVAV. Hij belde de zuster: ‘Zuster, zadel onmiddellijk mijn paard, zet mij in de stijgbeugel. Ik moet naar het stadion...’ Na een Europacupwedstrijd tegen FC Köln liet hij de bus stoppen bij een fiets in het centrum van Keulen. Uit volle borst zette hij een lied in met de woorden: ‘Ik wil mijn fiets terug.’ Al snel zong de hele spelersbus mee.

Flinkevleugel – een prachtnaam voor een voetballer – kwam uit de Spaarndammerbuurt van Amsterdam, waar DWS (Door Wilskracht Sterk) de volksclub was. Op zijn 16de maakte Frits zijn debuut in het eerste elftal. In 1964 speelde hij voor het eerst in het grote Oranje tegen Engeland (1-1). DWS had op dat moment een unieke lichting spelers met doelman Jan Jongbloed, de verdedigers Rinus Israël en Daan Schrijvers, middenvelder Jos Vonhof en midvoor Mosje Temming. Na het kampioenschap haalde DWS ook de kwartfinale van de Europacup 1. Vlak daarna ging Israël naar Feyenoord, Schrijvers naar PSV en Rob Rensenbrink naar Club Brugge. Flinkevleugel bleef, met keeper Jan Jongbloed.

In 1972 fuseerde DWS met Blauw-Wit tot FC Amsterdam, waar ook De Volewijckers zich bij voegde. Onder leiding van de kleurrijke voorzitter Dé Stoop versloeg de club niet alleen Ajax en PSV in hun thuishaven, maar won in de Europese bekercompetitie van Inter ­Milan en Fortuna Düsseldorf.

Flinkevleugel moest in 1977 door blessures met betaald voetbal stoppen, en FC Amsterdam zou dat seizoen degraderen naar de Eerste Divisie. Vijf jaar later hield de club op te bestaan. Flinkevleugel was nog even elftalleider, maar dat paste hem niet. ‘Ik was geen leider, ik was voor de geintjes.’

Hij kon destijds niet binnen­lopen van het voetbal. Hij verdiende de kost als winkelier – eerst met een voor voetballers traditionele sigarenzaak aan de Kinkerstraat, later met een slijterij in de Spaarndammerstraat. Voormalig Ajacied Bennie Muller, een kaartvriend van hem en collega-ondernemer, noemt Flinkevleugel een goede voetballer en groot mens.

De laatste tien jaar leed hij aan de ziekte van Alzheimer. Op 80-­jarige leeftijd stierf hij aan de gevolgen van een coronabesmetting in Zandvoort. Hier woonde hij met zijn tweede vrouw. Met zijn eerste vrouw had hij twee kinderen.

Meer over