Frauduleuze lobbyist nu kosjere pizzabakker

Het komt niet vaak voor dat een doodgewone pizzeria belegerd wordt door fotografen en televisieploegen, maar Tov Pizza in Baltimore heeft dan ook een opvallende nieuwkomer onder het personeel. Deze week begon Jack Abramoff, ooit een van de invloedrijkste en meest flamboyante lobbyisten in Washington, er aan zijn nieuwe baantje.

Abramoff kwam vier jaar geleden ten val, nadat was gebleken dat hij politici had omgekocht met dure cadeau’s, reisjes en andere gunsten. Uiteindelijk kreeg hij vier jaar wegens fraude en omkoping, waarvan hij drieënhalf jaar heeft uitgezeten in een gevangenis met licht regime in de staat Maryland. Sindsdien woont hij in een doorgangshuis, waarvan de directie hem aan zijn baantje in de pizzeria in Baltimore heeft geholpen.

Achterkamertje

Tot nog toe werkt Abramoff in een achterkamertje van Tov Pizza, dat zichzelf erop beroemt dat het ‘de beste kosjere pizza’s in de hele stad’ maakt. Volgens de eigenaar, Ron Rosenbluth, zal hij gewoon veertig uur per week werken. Hij verschijnt om half elf op zijn werk en gaat om half zes weer naar huis en draagt, zoals veel klanten en personeelsleden hier, een keppeltje. Volgens Rosenbluth verdient hij ‘wat minder dan hij gewend was’: tussen de zes en negen euro per uur.

Abramoff liet zich niet zien aan de toonbank, waar gezinnen hun bestellingen plaatsen. Hij wees alle verzoeken om een interview af en verdween na het werk via een zijdeur om de fotografen die voor de pizzeria stonden te wachten, te ontlopen.

Drie dagen

Of de pizza business iets is voor Abramoff, valt volgens Rosenbluth nog niet te zeggen. ‘Hij werkt hier nog maar drie dagen’, zegt Rosenbluth die zelf al 26 jaar in de zaak werkt.

‘De mensen vragen mij waarom ik nou in hemelsnaam Jack Abramoff in dienst heb genomen?’, zegt Rosenbluth, die zich naar eigen zeggen niet heeft verdiept in het verleden van de vroegere lobbyist. ‘Ik zeg dan: waarom zou ik Abramoff niet inhuren? Hij heeft zijn schuld aan de maatschappij toch afbetaald?’

Rosenbluth hoopt dat Abramoff, die ooit een kosjer restaurant in Washington dreef, hem wat marketingadviezen kan geven. Daarmee bedoelt hij iets anders dan de aandacht die zijn zaak nu trekt. Maar de manager, Jason Broth, vindt het beter dat Tov Pizza die uitgebreide aandacht van de media krijgt, dan de andere kosjere pizzeria’s in Baltimore. Hij kijkt er zo tegen aan: ‘Als het om marketing gaat, bestaat er niet zoiets als slechte publiciteit.’

Tov Pizza in Baltimore (AP) Beeld
Tov Pizza in Baltimore (AP)
Meer over