Fraude met vastgoed omvat tientallen miljoenen euro's

Vanaf komende woensdag staan de hoofdverdachten in de grootste fraudezaak in de Nederlandse geschiedenis voor het eerst oog in oog met de rechter....

Merijn Rengers en John Schoorl

Door omkoping en het wegsluizen van grote bedragen zouden mannen als de oud-Bouwfonds-directeur Jan van V., de voormalige Bouwfonds-topman Cees H. (bijnaam: beauty-Cees) en Bouwfonds-adviseur en inspirator Nico Vijsma het voormalige overheidsbedrijf Bouwfonds voor tientallen miljoenen hebben benadeeld. Van V. zelf wordt ervan verdacht in totaal 140 miljoen euro te hebben verdiend met zijn frauduleus handelen.

De verdenkingen tegen twee andere hoofdrolspelers – de twee oud-directeuren van het Philips Pensioenfonds Wil F. en Rob L. – zijn omgekeerd. Zij zouden zich hebben laten omkopen om grote pakketten vastgoed voor te lage prijzen te gunnen aan bevriende partijen. Philips-gepensioneerden zouden hierdoor 150 miljoen euro zijn misgelopen.

Ook verdacht zijn de directeuren van Trimp & Van Tartwijk. Dit vastgoedbedrijf, dat zeer goede contacten had bij de gemeente Amsterdam, werkte voor veel beursgenoteerde ondernemingen en voor de overheid. De betrokkenheid van Trimp & Van Tartwijk was in 2008 reden voor Joop van den Ende om de stekker uit zijn theatervastvastgoedbedrijf te trekken.

De vastgoedfraude is een prestigezaak voor justitie. De zaak is de grootste die zich ooit heeft voorgedaan – nooit eerder waren zoveel rechercheurs betrokken bij een onderzoek naar criminaliteit in de bovenwereld. Aan de invallen op 13 november 2007 namen zevenhonderd opsporingsambtenaren en dertig officieren van justitie deel.

De fraudezaak wordt door justitie aangeduid als de zaak-Klimop, een verwijzing naar de schier eindeloze reeks vertakkingen van verdachte transacties en besmette bedrijven. Centraal staan aan- en verkopen van wolkenkrabbers in onder meer Rotterdam, Capelle en op de Zuidas in Amsterdam, de meest prestigieuze bouwlocatie van het land.

Ook opvallend: de inzet van zware opsporingsmiddelen. Zo verzamelde justitie cruciaal bewijsmateriaal door de zaaltjes in de hotels waar de zakenlieden samenkwamen, van geheime camera’s en microfoons te voorzien.

De rechtbank in Haarlem heeft ten minste vijf dagen uitgetrokken voor de regiezittingen. Op de zittingen wordt de agenda vastgesteld voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak, naar verwachting komend najaar. Ook wordt voor het eerst duidelijk welke verdenkingen het Openbaar Ministerie precies heeft, en met welke verdachten de afgelopen tijd schikkingen zijn getroffen.

Meer over