Franse wijnboeren draaien Chinezen een loer, en moeten nu op de blaren zitten

Inhalige Franse wijnboeren hebben zich vergaloppeerd aan het gebrek aan kennis van topwijnen in China. Nadat de prijzen van Franse topwijnen in 2009 en 2010 tot ongekende hoogte stegen, verkochten de Franse chateaus hun oogst van 2011 tegen vrijwel dezelfde koers als een jaar eerder aan Chinese wijnhandelaren.

Sander Heijne
De jaarlijkse opening van de wijnproeverij van de Franse wijnsector op de beurs in Bordeaux. Hier worden wijnen voorgeproefd die twee jaar later in de verkoop gaan. Wijnhandelaren kunnen deze alvast voor een betere prijs aanschaffen. Beeld afp
De jaarlijkse opening van de wijnproeverij van de Franse wijnsector op de beurs in Bordeaux. Hier worden wijnen voorgeproefd die twee jaar later in de verkoop gaan. Wijnhandelaren kunnen deze alvast voor een betere prijs aanschaffen.Beeld afp

Maar 2009 en 2010 waren uitzonderlijk goede wijnjaren. De oogst van 2011 was nauwelijks van het veld toen de Chinese vroegkopers hun slag dachten te slaan. De Fransen boden de Chinezen een kleine korting als ze direct een bestelling zouden plaatsen. In de veronderstelling dat de wijnprijzen zouden blijven stijgen, hapten de Chinezen toe.

Op dat moment was het voor connaisseurs uit Europa en de VS al duidelijk dat 2011 een minder wijnjaar zou worden. De zomer was te nat. Chinese wijnliefhebbers hadden deze kennis in het najaar van 2011 nog niet. De Franse wijnhuizen wezen hen er ook niet op.

Vergissing
De Chinezen ontdekten hun vergissing pas toen de eerste topwijnen uit 2011 werden geleverd. De marktprijs van wijn uit 2011 lag inmiddels 20 tot 33 procent lager dan wat de Chinese vroegkopers hadden betaald.

De hebzucht van de Franse wijnboeren breekt hen nu op. Sinds Hongkong de importheffing voor wijn in 2008 verlaagde, ontwikkelde China zich als de belangrijkste groeimarkt voor wijn. De vraag uit China stuwde de prijzen voor Franse topwijnen tot ongekende hoogte. Zo bracht een kistje van twaalf flessen Château Lafite-Rothschild uit 2009 in het najaar van 2010 het recordbedrag van 16 duizend euro op. Maar nu teleurgestelde Chinese wijnkopers zich terugtrekken uit de Franse markt, kost datzelfde kistje nu 10 duizend euro.

De Franse wijnproducenten beseffen dat ze zich in 2011 hebben vergist. In de hoop het vertrouwen van de Chinese wijnkoper te herwinnen, hebben de wijnhuizen hun prijzen voor vroegkopers van de oogst van 2012 fors verlaagd.

Franse wijn. Beeld afp
Franse wijn.Beeld afp
Meer over