Franse gevangene ontsnapt met behulp van springstof

Uit de gevangenis van Squedin nabij het Noord-Franse Lille is vandaag een gedetineerde ontsnapt door gebruik te maken van explosieven en vier cipiers te gijzelen. Volgens de regionale krant La Voix du Nord is de voortvluchtige zeer gevaarlijk.

null Beeld Belga
Beeld Belga

Het gaat om Redoine Faïd die in juni 2011 nabij Lille in preventieve hechtenis is genomen. Hij zou verantwoordelijk zijn voor een gewapende overval in Villiers-sur-Marne ten oosten van Parijs waarbij in 2010 een politieagente is gedood.

Vanmorgen kreeg de gedetineerde bezoek van zijn vrouw. Volgens onbevestigde berichten zou hij daarbij in zakdoekjes verstopte springstof hebben gekregen. Hij gijzelde onder bedreiging van een handwapen vier cipiers en heeft meerdere deuren in de gevangenis opgeblazen.

Eenmaal buiten liet de gegijzelden weer vrij en sloeg op de vlucht. Het voertuig dat hij hiervoor gebruikte is kort daarna enkele kilometers verder, nabij Ronchin, uitgebrand teruggevonden. De gedetineerde zette zijn vlucht met een andere auto verder.

Volgens procureur Frédéric Fèvre van Rijsel is Faïd gewapend en heeft hij nog steeds explosieven in bezit. De politie zet bij de klopjacht in het Rijselse ook een helikopter in, aldus de Franse krant La Voix du Nord.

Meer over