Fonds maakt prijzen in één keer bekend

Anders dan in voorgaande jaren heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst de winnaars van de Amsterdamse Kunstprijzen in één keer bekend gemaakt....

Van onze verslaggever

De Multatuliprijs voor literatuur gaat naar Kees 't Hart, die wordt bekroond voor zijn roman De revue. Hester Knibbe krijgt voor haar dichtbundel Antidood de Herman Gorterprijs. De Busken Huetprijs, bestemd voor essays, gaat naar Charlotte Mutsaers vanwege haar bundel Zeepijn.

Vanwege de precisie en helderheid van zijn compositie Times Square Dance verdient Richard Rijnvos de Matthijs Vermeulenprijs. De aanmoedigingsprijs muziek gaat naar Michel van der Aa, vanwege de compositie Attach.

Een opmerkelijke bekroning is die van Pieter Kramer, die de Albert van Dalsumprijs krijgt voor zijn tv-serie Hertenkamp. Opmerkelijk omdat de prijs voor theater is bedoeld. Dezelfde jury gaf de aanmoedigingsprijs toneel aan Sanne van Rijn. Bruno Listopad krijgt de aanmoedigingsprijs choreografie voor Jesus Loves You 1 & 2. De Jan Nelissenprijs voor poppen- en objecttheater gaat naar Rieks Swarte, vanwege zijn voorstelling Alice. Vis à Vis verdiende met Picnic de Mimografieprijs van Amsterdam.

Robert Meyer en Jeroen van Schooten, architecten van de woonblokken op het Gemeentelijk Waterleiding Terrein in Amsterdam-west, krijgen daarvoor de Merkelbachprijs. Vanwege vier grachtenhuizen op het Java-eiland gaat de aanmoedigingsprijs Architectuur naar Art Zaaijer.

Voor zijn kunstwerk Een filmisch gezicht op Ooststellingerwerf krijgt Job Koelewijn de Sandbergprijs. Matthew Monahan krijgt de aanmoedigingsprijs beeldende kunst, vanwege de expositie Artist's Proof.

The making of a new empire is een documentaire van Jos de Putter over de mafia van Tsjetsjenië. Hij krijgt er de L.J. Jordaanprijs voor. Voor de documentaire Old House kreeg Nasrin Tabatabai de aanmoedigingsprijs film/video.

De H.N. Werkmanprijs, bestemd voor grafisch vormgevers, gaat naar Mieke Gerritzen, die de nieuwe leaders van Net 3 ontwierp. 'Haar spel met de logo's is een prachtige metafoor voor de dans die de betrokken omroepen rond elkaar - en rond die ''3'' - opvoeren', aldus de jury. De aanmoedigingsprijs Grafisch Ontwerp is voor Jop van Bennekom. Juul Hondius krijgt de aanmoedigingsprijs fotografie. Droog Design verdiende met zijn zevende presentatie in Milaan de Kho Liang Ie-prijs, bestemd voor ontwerpers. Claudy Jongstra krijgt voor haar vilten werk de aanmoedigingsprijs Industrieel Ontwerp.

Voor het project ruim vel krijgt Maria Blaisse de Emmy van Leersumprijs. Iris Eichenberg krijgt voor Warmte de aanmoedigingsprijs Gebonden kunsten. De Dirk Wiardaprijs voor illustraties gaat naar Friso Henstra, vanwege de uitgave The Generals. Met Die baard, had opa die vroeger ook al? verdiende Lars Deltrap de aanmoedigingsprijs Illustratie.

Meer over