FIS hoopt op terugkeer uit illegaliteit via stembus

Het verboden Islamitisch Heilsfront FIS heeft zijn eigen 'officieuze' kandidaat voor de Algerijnse presidentsverkiezingen van 15 april. Het gaat om de niet partijgebonden Ahmed Taleb Ibrahimi, ex-minister van Buitenlandse Zaken onder Boumedienne....

De 67-jarige Ibrahimi heeft de voorkeur van de Uitvoerende Instantie van het FIS, de vertegenwoordiging in ballingschap, met haar hoofdkwartier in Duitsland. Een radicalere groep binnen het FIS, die als CCFIS door het leven gaat, wijst de verkiezingen geheel af, maar erkent dat Ibrahimi de beste kandidaat is.

'Hij is het meest geschikt voor de overgang', zegt CCFIS-woordvoerder Ali Ammar Hamid. 'Hij is geen militair maar diplomaat. Hij is voor een dialoog met de islamisten.'

De rehabilitatie van het FIS is een van de belangrijkste thema's van de Algerijnse verkiezingen, waarvan de campagne afgelopen donderdag is begonnen. Ibrahimi heeft er geen geheim van gemaakt dat hij voorstander is van een dialoog met het FIS. De partij zelf hoopt op een terugkeer uit de illegaliteit.

Het FIS werd in maart 1992 verboden, enkele maanden nadat ze de geannuleerde verkiezingen van december 1991 had gewonnen. Eerder waren de leiders al gearresteerd. Kort daarop barstte de burgeroorlog los.

De gewapende vleugel, het Islamitisch Heilsleger (AIS), sloot in 1997 tegen de zin van een deel van het politieke kader een wapenstilstand. De precieze voorwaarden daarvan zijn nog altijd geheim. Insiders zeggen dat het AIS de wapens heeft neergelegd onder voorwaarde dat de politieke leiders zouden vrijkomen, dat een aantal gevangenen en alle vrouwen zouden worden vrijgelaten, en dat de AIS-soldaten hun wapens mogen behouden en zich vrij mogen bewegen.

Politiek voorman Abassi Madani staat nu onder huisarrest, de religieuze leider Ali Benhadj zit nog steeds gevangen. De duizenden ex-rebellen zouden in afgelegen kampen zitten, wachtend op een politieke doorbraak.

Hoewel presidentskandidaat Ibrahimi niet bekendstaat als een islamist, iemand die geen scheiding van kerk en staat wil, is zijn populariteit bij het FIS goed te verklaren. Ibrahimi behoort tot het conservatief-islamitische kamp. Zijn oom Bachir, die voor Ibrahimi de vaderrol vervulde, was een beroemd islam-theoloog. Ibrahimi zelf leidde begin jaren zestig een moslim-studentenbeweging.

Naast Ibrahimi dingen zes andere kandidaten mee naar het presidentschap. Begin deze maand waren dat er nog elf. Maar vier van hen voldeden niet aan de criteria die de Constitutionele Raad had opgesteld. Zo moest iedere kandidaat ten minste 75 duizend handtekeningen ophalen, en moesten gegadigden die voor 1943 zijn geboren bewijzen dat zij tijdens de bevrijdingsoorlog van 1954 tot '62 in het verzet hadden gezeten.

Als gevolg van deze voorwaarden vielen de enige vrouwelijke kandidaat, Louisa Hanoune, en de islamist Mahfoud Nahnah af. Hanoune slaagde er niet in voldoende handtekeningen te verzamelen, Nahnah kon zijn onbesproken oorlogsverleden niet bewijzen.

Van het overgebleven zevental zijn er vier werkelijke kanshebbers. Behalve Ibrahimi zijn dat de linkse FFS-leider Hocine Aït-Ahmed (73), de vermeende 'kandidaat van de militairen' Abdelaziz Bouteflika (62) en ex-premier Mouloud Hamrouche (56). Van hen is Hamrouche het meest anti-islamistisch. 'Ik zal het FIS niet in ere herstellen', zei hij in een interview met de Algerijnse krant El Watan.

Meer over