Fatima's Derde Geheim staat los van jaar 2000

De aardbevingsslachtoffers van Umbrië en Le Marche kunnen gerust zijn: hun lot staat los van het Derde Geheim van Fatima....

Van onze correspondent

ROME

Die verzekering komt van mgr. Loris Capovilla, oud-secretaris van paus Johannes XXIII. Hij is een van de vier dragers van het Derde Geheim. De anderen zijn paus Johannes Paulus II, de prefect van de congregatie voor de geloofsleer kardinaal Ratzinger en een stokoude non.

In 1917 zou de maagd Maria in Fatima in Portugal zijn verschenen aan drie herderinnetjes. In haar zesde en laatste verschijning waren zeventigduizend mensen er getuige van hoe vuurballen, helderder dan de zon, op de aarde leken te vallen. Lucia dos Santos, nu een 90-jarige Karmelietes, is de laatste overlevende van de herderinnetjes.

Maria zou de meisjes drie geheimen hebben meegegeven. Ze worden op vier of vijf velletjes bewaard in het Vaticaan. Het Eerste Geheim is waarschijnlijk een apocalyptische profetie over de Tweede Wereldoorlog. Het Tweede Geheim werd onthuld in 1942. Het ging over de rampspoed die het marxistische Rusland - de Oktoberrevolutie was in 1917 - zou veroorzaken. Maar de madonna was er zeker van dat Rusland zich zou bekeren.

En het Derde Geheim? Daarover is intens gespeculeerd. Het zou gaan over scheuringen in de kerk, over onzegbare verschrikkingen, over het einde der tijden in het jaar 2000. De huidige paus heeft die onheilsgeruchten gevoed. Om de verwoesting te verklaren van kerken, kunstschatten, monumenten en huizen in Midden-Italië hebben sommige daklozen het Derde Geheim van stal gehaald.

Dat ging de 82-jarige mgr. Capovilla te ver. Voor het eerst heeft hij iets over het Derde Geheim losgelaten. Er staat niets in, zei hij, over miljoenen doden of over een bepaald rampjaar. Er is dus geen sprake van, zoals sommige daklozen in Midden-Italië denken, dat de aardbevingen een voorproefje zijn van de bijbelse rampen in het jaar 2000, of de vernietiging van de wereld.

Meer over