Evenementen

Groningen/Friesland..

Drenthe/Overijssel

Vandaag zijn ruim veertig molens in Overijssel in bedrijf. De meeste zijn vanwege de Overijsselse Molendag van 10-16 uur gratis of tegen een kleine vergoeding toegankelijk. Een folder met de namen en de ligging van de deelnemende molens is gratis verkrijgbaar bij de VVV's in Overijssel.

Gelderland/Flevoland

Trek een pyjama aan en je betaalt zaterdag 11 september geen cent voor een bezoek aan het Natuurmuseum in Nijmegen (Gerard Noodtstraat 121). Op die dag gaat de expositie 'OverNachten' van start (t/m 16 januari 2000) voor kinderen van vier t/m tien jaar. Tijdens een nachtelijke tocht met allerlei spelletjes en ontmoetingen met dieren helpen de bezoekers Eekie Eekhoorn, die barst van de honger, zijn bergplaats met hazelnoten terug te vinden. Open ma t/m vrij 10-17 uur, zo 13-17 uur. Toegang vier gulden, kinderen drie gulden. Tel: 024-329.70.70.

Met een ouderwetse waalschokker is volgende week zaterdag en zondag een tocht te maken over de Maas, van Heerewaarden naar Lith en terug. Het bootje pendelt vier keer tussen het voorlichtingscentrum bij de sluizen van Lith en het bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden. Een retourtje kost ¿ 19,50. Kinderen mogen mee voor ¿ 12,50. Omdat de waalschokker niet meer dan 25 mensen kan vervoeren, heeft de VVV in Tiel op werkdagen een reserveringsnummer geopend: 0344-61.64.41.

Utrecht/Noord-Holland

Honderdduizenden Nederlanders broeden van tijd tot tijd op plannen om een tweede huis te kopen. Op die groep mikt de beurs Immo International die op 10, 11 en 12 september wordt gehouden in het Euretco Expo Center in Houten. Ruim honderd makelaars en projectontwikkelaars tonen hun plannen in vijftien landen. Toegang vijftien gulden.

Het IJmuider Zee- en Havenmuseum in IJmuiden richt met KPN een expositie in over communicatie op zee. Volgende week zaterdag kunnen bezoekers zelf verbinding maken met locaties in acht landen. Open elke wo, za en zo van 13-17 uur. Toegang ¿ 6,50.

Nrd-Brabant/Limburg

Bijna 120 tuinen in Noord-Brabant zijn vandaag en morgen open voor publiek. Alle tuinen deden mee aan een provinciale wedstrijd voor natuurrijk tuinieren, waarbij werd gelet op de aanwezigheid van inheemse planten, manieren om insecten, vogels en dieren te lokken - bijvoorbeeld door planten met honingrijke bloemen voor vlinders en nestkastjes voor vogels -, natuurlijke bodembedekkers en bloemen en kruiden in het gazon. Een folder met een plattegrond van de provincie en de adressen van alle natuurrijke tuinen is verkrijgbaar bij Brabantse gemeentehuizen en VVV's.

Op 8 september organiseert het Biesbosch Informatiecentrum in Drimmelen de laatste 'vaarfietstocht' van het jaar door de Brabantse Biesbosch. Een boot brengt de deelnemers via het hart van het nationale park naar de Noordwaard, die met de eigen fiets wordt verkend. Ook wordt het Biesbosch-museum bezocht. Deze dagvullende tocht kost ¿ 37,50. Reserveren is noodzakelijk en kan telefonisch: 0162-68.22.33.

Zuid-Holland/Zeeland

Madurodam heeft een kleine tentoonstelling ingericht over het streekvervoer van vroeger. T/m 30 september zijn in het miniatuurstadje in Den Haag modellen te zien van onder meer de locomotief Bello. Volgend weekeinde geeft modelbouwer G. Plantinga demonstraties. Madurodam is dagelijks open van 9-18 uur.

Meer over