Europees weekendje weg verschilt sterk in prijs

De prijs van een weekeindje weg in Europa is sterk afhankelijk van de bestemming en het moment van boeken. Wie eind mei vanuit Nederland naar een Europese stad wil en niet te veel geld wil uitgeven, kan het beste naar Brussel afreizen. Wie het geld wil laten rollen, kiest voor Rome. De gemiddelde prijs voor de populaire steden komt uit op 375 euro per persoon.

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Het Economisch Bureau van ING publiceerde vrijdag voor het eerst een vergelijking van de kosten voor een weekeindje weg en heeft daarbij appels met appels vergeleken. Het gaat in alle gevallen om een uitstapje waarbij Utrecht het vertrekpunt is.

Afhankelijk van de vraag, het aanbod en andere economische ontwikkelingen zoals de hoogte van de olieprijs kunnen de prijzen van moment tot moment sterk verschillen. ING houdt bij de prijs rekening met reis- en verblijfskosten, maar ook met de kosten ter plaatse zoals die voor eten en drinken, openbaar vervoer en bezoek aan bezienswaardigheden.

Rome duurst
Rome is veruit de duurste bestemming, waarbij Van Garderen opmerkt dat vooral de weg naar Rome duur is. Een retourticket voor eind mei kwam op het moment van 'boeken' uit op bijna 250 euro. 'Dat is meer dan een heel weekeindje Brussel kost.' Maar ook bezienswaardigheden bekijken, kost in Rome veel geld.

Vervoerskosten
Vooral de kosten van het vervoer bepalen volgens econoom Marten van Garderen van ING de prijs. 'Ze variëren van 10 procent tot wel 60 procent van het totaal.' Procentueel zijn de vervoerskosten het duurst op een trip naar Istanbul, waar de ticketprijs op 62 procent van het totaal komt. De hoge olieprijs speelt daar natuurlijk een belangrijke rol in. Kerosine is nu 45 procent duurder dan een half jaar geleden en dat wordt deels doorberekend. 'Gemiddeld kosten vliegtickets nu een kwart meer.'

Amsterdam
Amsterdam is voor ons geen Europese bestemming, toch heeft ING daar ook het sommetje voor gemaakt. In Brussel kost een hotel voor twee personen eind mei 110 euro, in Rome 191 euro en in Amsterdam 266 euro. Transport naar Amsterdam, eten en drinken en entreekaartjes zijn wel goedkoper dan in Brussel, maar taxi- en metroritjes weer duurder.

Meer over