ETA zegt niets te weten van aanslagen

De Baskische afscheidingsbeweging ETA ontkent verantwoordelijk te zijn voor de terreuraanslagen donderdag op de vier treinen in Madrid...

Een namens de ETA sprekende beller zocht vrijdag contact met de Baskische krant Gara. De ETA 'is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de aanslagen in Madrid', zei de beller volgens Gara. De ETA gebruikt de krant vaker als spreekbuis. Bij de in Londen verschijnende Arabische krant Al Quds al Arabi werd de aanslag donderdag per e-mail in naam van Al Qa'ida opgeëist door de Brigade van Abu Hafs al Masri.

Het onderzoek richt zich op een niet ontplofte, dertiende, 'rugzakbom'. Die werd gevonden op het station van El Poso, waar donderdag ook bommen in een forensentrein ontploften. Vooral het ontstekingsmechanisme zou informatie kunnen verschaffen over de herkomst en over de daders. De explosieven die zijn gebruikt wijzen volgens de autoriteiten wel naar de ETA. Bovendien heeft de ETA op kerstavond een gelijksoortige aanslag willen plegen. Toen werden twee bommen in treinen gevonden.

Verder worden de opnames van bewakingscamera's op de stations onderzocht, vooral de beelden gemaakt op het station Alcalá de Henares. Daar zouden de rugzakbommen zijn geplaatst in treinen die richting Madrid-Atocha reden. Bij het station is een gestolen auto gevonden met ontstekingsmechanismen en een bandje met koranteksten.

Meer over