ETA kiest Mallorca uit voor 50ste verjaardag

Twee doden bij bomaanslag bij kazerne van Guardia Civil...

AMSTERDAM De Baskische afscheidingsbeweging ETA lijkt te willen logenstraffen dat ze bij haar 50ste verjaardag, vandaag, ernstig is verzwakt door de succesvolle politieacties van de afgelopen jaren en de richtingenstrijd binnen de terreurorganisatie over de toekomst. Als bewijs hiervoor bracht de ETA een dag na de aanslag op een kazerne in Burgos donderdag opnieuw een bom tot ontploffing. Ditmaal op het populaire Spaanse eiland Mallorca.

Het explosief ging af op een parkeerterrein bij een kazerne van de Guardia Civil, de paramilitaire Spaanse politie, in de wijk Palmanova (Calvia). Vlakbij deze parkeerplaats bevinden zich diverse hotels. Op enkele kilometers staat het paleis Marivent, waar koning Juan Carlos zaterdag aan zijn jaarlijkse zomervakantie begint.

Bij de ETA-aanslag kwamen donderdag twee leden van de Guardia Civil om het leven. De twee agenten zijn de 828ste en 829ste dodelijke slachtoffers van de ETA sinds de terreurorganisatie in juni 1968 liquidaties en aanslagen ging gebruiken in haar strijd om een onafhankelijk Baskenland.

Later op de dag werd in de buurt onder een ander voertuig een tweede bom ontdekt die onschadelijk kon worden gemaakt.

De politie sloot bij haar jacht op de mogelijke daders alle havens en de luchthaven van Mallorca. Duizenden toeristen, onder wie veel Nederlanders, kwamen urenlang vast te zitten op het eiland.

Alle Spaanse politieke partijen hebben de terreurdaad op Mallorca veroordeeld, net als een dag eerder gebeurde na de aanslag met een bomauto in Burgos, waar zeker 65 personen gewond raakten.

Ondanks de aanslagen van de afgelopen dagen, is de ETA volgens deskundigen geen schim meer van wat de terreurgroep lang is geweest. Ruim 750 ETA-leden zitten jarenlange celstraffen uit. Een duidelijke leider ontbreekt, omdat de Spaanse en Franse politie geregeld nieuwe ETA-kopstukken oppakken.

Daarnaast is de politieke tak van de ETA verboden en heeft het overgrote deel van de samenleving geen enkel begrip meer voor het geweld. Oudere ETA-leden riepen daarom onlangs in een open brief op de strijdbijl te begraven. Radicale jonge ETA-leden zouden echter met bloedige acties de Spaanse regering tot onderhandelingen willen dwingen.

Meer over