Elton John omstreden in Marokko

Rabat Elton John mag niet naar Marokko komen, als het aan de islamisten ligt. Zijn verschijning zou de homoseksualiteit in het land kunnen aanmoedigen, aldus Mustapha Ramid, de leider van de Marokkaanse orthodoxe moslimfractie PJD tegenover het Franse persbureau AFP....

Van onze correspondente Greta Riemersma

Elton John treedt 26 mei op tijdens het festival Mawazine in Rabat, net als onder anderen Julio Iglesias, Carlos Santana, BB King en Sting. Maar voor de islamisten is alleen Elton John niet welkom. ‘Het probleem is niet de zanger zelf’, aldus Lahcen Daoudi van de PJD. ‘De Marokkaanse maatschappij heeft een negatieve perceptie van deze zanger en daar moeten we rekening mee houden.’

Enkele kranten wezen maandag op een uitspraak die Elton John in februari deed in het Amerikaanse blad Parade. ‘Ik denk’, zei hij, ‘dat Jezus een meelevende, superintelligente homosekuele man was die menselijke problemen begreep.’

Jezus bestempelen als een homo – dat is verkeerd gevallen bij de orthodoxe moslims van de PJD, voor wie Jezus een van de profeten is. De opmerking leidde ook in katholieke kring tot commotie. Tijdens een bezoek aan Mexico, in april, moest Elton John door een politiemacht worden beschermd.

In Marokko heeft de PJD vorige week het parlement gevraagd Elton John te weren van het Mawazine-festival. De kans dat dit gebeurt is klein: de PJD staat hierin alleen.

‘Wij houden ons bezig met de echte problemen in de maatschappij’, aldus Abdelhamid Imahri van de socialistische partij USFP in de krant Aujourd’hui Le Maroc. De PAM, een grote middenpartij, wijst erop dat iedereen zelf moet weten wat hij in zijn privéleven doet.

Islamististen in Marokko hebben eerder muziekfestivals veroordeeld, waaronder het Mawazine-festival. Het zijn ‘duivelse gebeurtenissen die niets anders aanmoedigen dan verdorvenheid’, aldus de Beweging voor Eenheid en Hervorming, die is gelieerd aan de PJD.

Ook homoseksualiteit ligt moeilijk in kringen van orthodoxe moslims. Daarom is de organisatie Kifkif, die strijdt voor de homorechten in Marokko, blij met het bezoek van Elton John. Deze organisatie verspreidt sinds kort het eerste tijdschrift voor homo’s in de Arabische wereld, Mithly. Oplage: tweehonderd exemplaren. Via mithly.net is het online te lezen.

Meer over