Egypte: Iran betrokken bij voorbereiden van aanslagen

Beschuldiging volgt op arrestatie van tientallen verdachten...

BEIROET Egypte heeft Iran beschuldigd van inmenging in de interne zaken van het land en van betrokkenheid bij een ‘cel’ die aanslagen zou hebben gepland uit naam van de Libanese Hezbollahbeweging. De beschuldigingen volgen op de arrestatie van tientallen verdachten die lid zouden zijn van Hezbollah. Iran is de belangrijkste bondgenoot van de Libanese sjiitische organisatie.

‘Iran heeft Hezbollah gebruikt om in Egypte voet aan de grond te krijgen en om tegen de Egyptenaren te zeggen: wij zijn er’, zei Ahmed Aboul Gheit, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken. De verhoudingen tussen Egypte en Iran zijn al langer gespannen vanwege onenigheid over het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen, en meer recentelijk ook vanwege Egyptische ongerustheid over een mogelijke Amerikaanse toenadering tot Teheran.

De Egyptische veiligheidsdiensten hebben de afgelopen dagen 24 personen opgepakt op de verdenking dat zij actief zijn voor Hezbollah. De autoriteiten zoeken nog 25 anderen, die tot dezelfde cel zouden behoren. Het gaat onder anderen om Egyptenaren, Libanezen, Soedanezen, Syriërs en Palestijnen.

De groep zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen op Israëlische toeristen in de Sinaïwoestijn, waar veel populaire badplaatsen liggen. Ook zouden de verdachten raketten hebben willen afvuren op schepen in het Suezkanaal en zouden ze wapens naar de Palestijnse Hamasbeweging in Gaza hebben gesmokkeld. Een Egyptische rechter voegde ook nog de beschuldiging van spionage toe aan de aanklacht.

De arrestaties vallen samen met hernieuwde pogingen van Egypte een centrale rol te spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten. Caïro heeft een belangrijk aandeel gehad bij het totstandkomen van een staakt-het-vuren na de Israëlische acties in Gaza, ondanks felle kritiek uit de hele Arabische wereld wegens het dichthouden van de grens voor Palestijnen uit de strook.

Momenteel probeert Egypte te bemiddelen tussen de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de fundamentalistische Hamasbeweging die aan de macht is in Gaza. Gesprekken in Caïro over de vorming van een nieuw Palestijns eenheidskabinet zijn echter opgeschort tot 23 april.

Hezbollah steunt Hamas, en beide bewegingen krijgen materiële en financiële steun van Iran, hoewel Hezbollah net als Iran sjiitisch is en Hamas soennitisch. De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, heeft toegegeven dat Hezbollah wapens smokkelt naar Hamas in de Gazastrook. Maar hij ontkent dat zijn mensen van plan waren in Egypte aanslagen te plegen.

Nasrallah had tijdens de Israëlische aanval op Gaza in december en januari de Egyptische bevolking opgeroepen om te demonstreren tegen de eigen regering. Hij had veel kritiek op de Egyptische weigering de grens met Gaza te openen. Dat leidde toen tot grote spanningen tussen Hezbollah en Egypte.

Volgens de Israëlische krant Haaretz zou de Israëlische geheime dienst, de Mossad, Egypte hebben ingelicht over het Hezbollahnetwerk. De voorgenomen aanslagen zouden als wraak zijn bedoeld voor de moord op Hezbollahcommandant Imad Moughniyeh, vorig jaar in Damascus. Van die moord heeft Hezbollah Israël beschuldigd.

Meer over