WeekendwijsheidJody Bernal

‘Eet een patatje voordat je naar de sportschool gaat’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week zanger Jody Bernal (38).

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

‘Ik zit graag een paar avonden per week op de bank met een grote zak chips op mijn schoot verschillende fitness-apps te bekijken. Natuurlijk val je daar niet van af, en je wordt er helaas ook niet gespierder van. Het is vooral goed voor je motivatie: terwijl je lekker ligt te kauwen begint je schuldgevoel ook aan je te knagen. Op het moment zelf kan ik absoluut genieten van de smaak en de vettigheid van die chips, maar al snel begint het stemmetje in mijn hoofd te zeuren: je breekt je routines. Dan krijg ik spijt, en ga ik de volgende training nog meer mijn best doen dan normaal. Het is een soort beloning en straf ineen. Als ik een patatje neem voordat ik naar de sportschool ga, heb ik meteen de motivatie om extra hard te sporten. Dan voel je dat je jezelf de baas bent.

‘Ik probeer drie tot vier keer per week te sporten. Als ik weinig tijd heb – wat vaak het geval is sinds ik kinderen heb – train ik in de woonkamer, met behulp van zo’n fitness-app. In de slaapkamer, hotelkamer of kleedkamer doe ik dan snel wat push-ups, of ik train mijn buikspieren. Uiteraard zorgt het bekijken van de oefeningen op mijn telefoon er niet voor dat ik mijn beweegdoelen bereik; als je op Usain Bolts schoenen rent, betekent dat ook niet dat je net zo snel bent als hij. Het patatje voelt als een duiveltje op mijn schouder dat meekijkt met wat ik doe. Eigenlijk sport ik hoofdzakelijk om te kunnen eten. Ik hou ervan om ’s nachts na een optreden naar de McDonald’s te gaan. Maar dan moet ik de volgende dag wel mijn oefeningen gaan doen. Die balans is er wel.’

Meer over