Eenhands aardappelgerecht


Ingrediënten

1 kilo vastkokende aardappels, bijna of nét gaar gekookt en geheel afgekoeld (doe dit 's ochtends, of de avond tevoren)
2 ons ontbijtspek in kleine dobbelsteentjes
2 middelgrote uien, fijn gesnipperd
eventueel verse rozemarijn
zonnebloemolie
eventueel 4 eieren


Pasgeboren baby's slapen, drinken en brullen. Het drinken doen ze liefst snachts, het slapen overdag en met het brullen wachten ze tot iedereen thuis is en aan tafel zit, geanimeerd in gesprek, bestek in de aanslag. Daar komen de dampende schalen: het signaal voor de baby om alle registers open te trekken. Wat kan zo'n klein bekje krijsen! Bij elk kind moet je er opnieuw aan wennen, en eigenlijk went het helemaal nooit. Het is een geluid waarbij je geen hap door je strot krijgt. Wat is er aan de hand? Honger, buikpijn, een rat in het wiegje? Nee hoor, gewoon standaardprocedure. Alle baby's doen het en altijd rond etenstijd, voor maximaal effect. Een slapend brokje protoplasma krijgt tenslotte geen aandacht, terwijl na enig kermen het hele gezin komt aansnellen met speeldoos, rammelaar of fopspeen. Niet dat een baby zich daarmee laat lijmen, trouwens. Hij rust niet voor hij óf ritmisch schuddend wordt rondgedragen, óf aan de borst ligt, het liefst allebei tegelijk, wat technisch niet onhaalbaar is maar op den duur wel rugklachten geeft.

Intussen wordt het eten koud. Dit is te ondervangen door de baby aan tafel aan elkaar door te geven, als een handgranaat waar de pin uit is. Zo krijgt ieder de kans om toch nog even wat eten naar binnen te schuiven, maar onrustig is het wel. Bovendien zijn minderjarige gezinsleden geneigd gloeiende aardappelpuree of glazen appelsap op de baby te laten vallen, wat de situatie er niet op vooruit doet gaan.

Dan toch maar beter op moeders schoot. Eten met een kind aan de borst gaat best, zij het met één hand. Een forelletje fileren is geen optie, een biefstuk moet je snijden en ook spaghetti wordt lastig. Nee, dan Bratkartoffeln! Dit kostelijke Duitse eenpansgerecht is veel meer dan de som der delen, en je eet het makkelijk met één hand.


Bereidingswijze

Snijd de koude aardappels afhankelijk van hun grootte in kwarten, zessen of achten, geen plakken, maar eerder blokjes. Verhit een flinke scheut olie in een grote, liefst gietijzeren braadpan op halfhoog vuur, doe het spek erbij en bak dit zachtjes krokant. Schep het spek uit de pan en houd het apart. Doe de aardappels in de pan en bak ze onder af en toe omscheppen een minuut of vijf.

Schep nu nu de uien erdoor en misschien wat rozemarijn en laat alles samen verder bakken tot de aardappels van buiten mooi bruin en krokant zijn en van binnen zacht. Doe nu het spek er weer bij en peper en zout.

Voor een extra stevige hap een paar eieren loskloppen, over de aardappels gieten en even omscheppen tot het ei gestold is. In plaats van ui is fijngesneden lente-ui, bieslook of peterselie ook lekker: niet meebakken maar op het laatst erdoor scheppen. Tomatensla (met feta) is er lekker bij.


Meer over