PostuumRoy Ristie (1953-2021)

Een ‘toffe bemoeiburger’ boordevol ideeën die zijn hele leven op weg was naar een betere wereld

Jaap Stam

Roy Ristie Beeld
Roy Ristie

Wie in Amsterdam-Zuidoost (90 duizend inwoners) woont, kent Roy Ristie of heeft op z’n minst van hem gehoord. Als politicus, programmamaker, ondernemer, presentator, aanjager en organisator bemoeide hij zich overal tegenaan. Mensen maakte hij wegwijs in het bureaucratisch labyrint van de overheid, velen beschouwden hem als ombudsman. Een ‘toffe bemoeiburger’ werd hij genoemd.

Met het comité Pa Sem hield hij de herinnering levend aan de Bijlmerramp, vooral de helden die de eerste minuten mensenlevens hebben gered. Hij was een van de initiatiefnemers van de Ceremonie van Besef, waarop het koloniaal verleden wordt herdacht. ‘Als we beter beseffen wat er is gebeurd, kunnen we beter met elkaar samenleven’, vond Ristie.

Ristie was altijd in de weer met iets nieuws. Hij bedacht de South East Parade, een bonte stoet die jaarlijks door het hart van Zuidoost trekt om het stadsdeel in het zonnetje te zetten. De afgelopen maanden trof hij voorbereidingen voor een stedenband tussen Amsterdam en Paramaribo, zijn geboortestad. Met zijn Brasa Solutions (brasa betekent omhelzing) organiseerde hij netwerkborrels.

Intuïtief en improviserend ging Ristie te werk, blijkt uit de vele verhalen die over hem de ronde doen. Planning en structuur waren onduidelijk, maar als het erop aankwam, was alles geregeld. Met zelfspot, een bulderende lach en het hart op de tong, Ristie draaide niet om de hete brij heen.

Acht jaar was hij voor D66 lid van de stadsdeelraad Zuidoost. Hij was een volksvertegenwoordiger in de klassieke zin van het woord, op straat deed hij zijn ideeën op. Fractiediscipline was niet aan hem besteed, als hij een andere mening was toegedaan, stemde hij tegen zijn eigen bestuurders. Politieke tegenstanders bestookte hij op internet onder vele pseudoniemen.

Marcel van den Heuvel, vriend en partijgenoot van Ristie, heeft met hem Suriname bezocht, want, zoals Roy zei: ‘leer Suriname kennen, dan ken je Zuidoost’. Daar zag Van den Heuvel dat Ristie er wereldberoemd was. ‘Roy kende iedereen, iedereen kende Roy.’

Vrijheid en zelfbewustzijn

Zijn vader was wiskundeleraar, zijn moeder ondernemer. Voor hij in 1977 naar Amsterdam vertrok, was Ristie al een bekende programmamaker en organisator van jongerenactiviteiten. In de Bijlmer experimenteerde hij met interactieve radio en tv en maakte hij filmpjes. Later werkte hij voor de NOS, Radio 3 en de VPRO. Hij pakte alles aan om zijn ‘boodschap van vrijheid en zelfbewustzijn’ uit te dragen, zegt Van den Heuvel.

Ristie overleed vrijdag 3 december even voor middernacht aan covid-19. Hij werd 68 jaar. Een treurmars (brasa waka) door de Bijlmer bliezen de organisatoren af omdat ze het risico op coronabesmettingen te groot vonden: ‘De geest van Roy is verbinding en bouwen, niet breken en besmetten.’

Zondag 12 december stond in het teken van het afscheid. Overdag was er een doorloop in het Afscheidshuis met muziek, zang en dans, ’s avonds een tribute voor genodigden. Twee dagen later is zijn lichaam overgevlogen naar Suriname, waar het grootste deel van zijn familie woont.

Ristie heeft meerdere relaties gehad. Zijn exen zag hij niet als ex, zegt zijn maatje Roshnie Phoelsingh. ‘Ik blijf van ze allemaal houden, zei Roy altijd. Daarom waren er ook exen aan zijn sterfbed in het ziekenhuis.’ Ristie laat vier kinderen na.

Van den Heuvel: ‘Roy was een local hero, een categorie van mensen die veel voor de samenleving doen, nooit een lintje krijgen en na hun dood vaak worden vergeten. Dat mag met hem niet gebeuren. Zijn hele leven was hij op weg naar een betere wereld.’

Meer over