Een op de vijf Nederlanders past vleesconsumptie aan na vleesschandalen

Een op de vijf Nederlanders heeft zijn consumptiegedrag veranderd na de recente affaires met vlees. 11,6 procent is biologisch of duurzaam vlees gaan eten, 7,1 procent eet minder vlees van bepaalde dieren, 5,3 procent eet in het algemeen minder vlees.

Mac van Dinther
Een biefstuk op een bord. Beeld anp
Een biefstuk op een bord.Beeld anp

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu. De helft van de ondervraagden zegt geschrokken te zijn van recente vleesschandalen. Als voorbeeld werd 'paardengate' genoemd, waarbij paardenvlees stiekem werd verkocht als rundvlees. De overgrote meerderheid, driekwart van de Nederlanders, ziet in de vleesschandalen geen aanleiding zijn gedrag te veranderen.

Vrouwen
Vrouwen blijken veel sterker te reageren op dit soort berichten dan mannen. Van de ondervraagde vrouwen zegt 8 procent minder vlees te eten, tegen 3 procent van de mannen. 16 procent van de vrouwen kiest voor biologisch vlees, van de mannen slechts 8 procent. 'Van de vrouwen moeten we het hebben', beaamt Olof van der Gaag, campagneleider bij Natuur & Milieu.

Gek genoeg kennen mannen die vlees minderen daar veel positievere effecten aan toe dan vrouwen. Van de mannen zegt 13,5 procent dat ze een beter uithoudingsvermogen hebben door minder vlees te eten. 18,9 procent is gelukkiger. Voor vrouwen is dat 6,2, respectievelijk 7,4 procent. Voer voor psychologen, aldus Van der Gaag. 'Dat is misschien iets dat we nog eens zouden moeten uitzoeken.'

Het onderzoek bevestigt een trend naar dalende vleesconsumptie die al langer gaande is. Zo maakte het Productschap voor Vee en Vlees en Eieren begin dit jaar bekend dat de gemiddelde Nederlander in 2012 84,2 kilo at, bijna een kilo minder dan een jaar eerder. In 2000 werd nog 87 kilo gegeten.

Barbecuen
Met het oog op de zomer is ook gevraagd hoe vleesminderaars tegen barbecuen aan kijken. Bijna een kwart van mensen die bewust minder vlees eet, zegt een hekel te hebben aan barbecuen, twee keer zoveel als vleesetende Nederlanders.

Natuur & Milieu deelt deze week voor de laatste keer gratis vleesvervangers uit bij alle Jumbo-supermarkten in Nederland. Na zaterdag moeten 2 miljoen vleesvervangers gratis zijn weggegeven. Eerdere uitdeelweken waren in april en mei.

Meer over