Een ongekend leuk zootje in de Ontdekhoek

Het lijkt een ongekend zootje in de barakken waar de Bossche Ontdekhoek gevestigd is. 'Nederlands Pierebadje voor de Techniek' noemen de beheerders zich....

In de Ontdekhoek (die ook in Rotterdam een vestiging heeft en in 1993 de Nationale Techniek Prijs won) kunnen kinderen op speelse wijze de techniek van het alledaagse leven verkennen. Ze bouwen een dam net als de drie meiden, die met klas B3 van de Bossche Titus Brandsmaschool op bezoek zijn; ze maken eigen frieten en bakken die ook; bouwen scheepjes om die in een bassin met een windmolentje te laten varen; branden koffie en schrijven en drukken hun eigen boekje.

Door de week zijn het meestal scholen die hun klassen in de Ontdekhoek 'uitlaten'. Maar in het weekeinde en op woensdagmiddagen vinden ook verjaardagsgezelschappen en gezinnen hun weg naar het Bossche industrieterrein. Zoals Richard (9) die met zijn moeder en zijn vriendje en diens moeder op bezoek is. Beide ouders zitten buiten in het zonnetje, Richard is zijn eigen zeep aan het maken met wat poeder, water en een vijzel. Of hij die vanavond gaat gebruiken, kan hij nog niet zeggen. Hij moet ook nog zoveel doen vanmiddag. Fotograferen, chips bakken een koe melken en misschien ook nog wel enkele enorme reuzenbellen blazen.

Daarmee is op dat moment net 'meester' Tom Sunthornwat bezig. Eigenlijk geeft de beeldend kunstenaar kunstles op de Titus Brandsmaschool en hij vervangt slechts de gewone juf van B3. 'Maar dit is net zo leuk als de kinderen kunstles geven', vertelt hij enthousiast. 'Ze moeten het allemaal zelf doen en ontdekken. En je ziet wat een enorm plezier ze daaraan beleven. Op school is altijd alles strak geregeld, hier mag en kan alles.'

De Ontdekhoek (voor kinderen van 4 tot 14 jaar) in Den Bosch is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 11 tot 17 uur. Kinderen betalen ¿ 9,50 per persoon, ouders half geld. Pomphoekweg 11, Den Bosch, 073-621.53.35.

Meer over