Een lunch-hapje voor lady's

Nanda Troost


Ingrediënten

1 pakje zachte Mon Chou
10 sprietjes bieslook
zout en peper
tabasco of cayennepeper
eenkwart rode paprika
6 langwerpige plakken gekookte ham
1 pak zoute vlinderkoekjes
enkele takjes peterselie


Lady's of leasure, noemen ze zichzelf soms gekscherend. Een groepje van acht vrouwen, die na lang gepuzzel een nieuwe bijeenkomst prikken voor hun volgende gemeenschappelijke lunch zo eens in de pak 'm beet zes weken. Eén is de klos en moet koken. De andere zeven schuiven aan. Ze kennen elkaar van een vrouwennetwerkorganisatie, maar hebben behalve het netwerken dus ook andere geneugten des levens ontdekt: de copieuze lunch.

De lady's vormen een internationaal gezelschap. En dus eten ze kersen uit de tuin van het vakantiehuis van de française, drinken ze cider gemaakt van peren in plaats van appels of eten ze Duitse chocoladetaart die staat.

Maar ook voor de vriezer halen ze de neus niet op. Het tapas-cursusje die de lady's op twee avonden zouden volgen viel wegens allemaal drukdrukdruk deels in het water. Slechts twee lady's kwamen opdagen. Maar de uitgewerkteleerstof mocht mee naar huis, werd ingevroren en ruimhartig opgediend tijdens een volgende lunch. Daarmee het bewijs leverend dat praktisch zijn ook heel smakelijk en voor de gastvrouw ontspannen kan wezen.

Vooruit werken is er ook zo eentje.

Nel van Driels hamvlinders Een hapje, genoemd naar een oud-buurvrouw uit Rotterdam van een van de lady's.


Bereidingswijze

Voorbereiden (kan een dag van tevoren): in een kom de Mon Chou fijnprakken. Bieslook erboven fijnknippen. Op smaak brengen met zout, peper en enkele druppels tabasco.

Paprika wassen en met keukenpapier droogdeppen. Paprika in dunne lange reepjes snijden.

Plakken ham besmeren met Mon Chou-mengsel. Drie plakken ham op elkaar leggen. Helft van de paprikareepjes in de breedte erover verdelen. Ham aan beide korte kanten naar elkaar toerollen (naar het model van de zoute vlinders). Op dezelfde manier de rest van de plakken ham optuigen met de paprika en de plakken oprollen.

Stevig in folie wikkelen. In de koelkast in minimaal anderhalf uur laten opstijven.

Bereiden (kan een half uur van te voren): elk rolletje in dunne plakjes snijden. Op de zoute vlinders leggen. garneren met een toefje peterselie.

Lekker bij een goed glas wijn.


Meer over