DE BEWUSTE DIGIBETE BURGEROlaf Tempelman

Een happyologist doet wat u denkt dat die doet

null Beeld

Algoritmen komen de laatste jaren negatief in het nieuws omdat ze mensen naar steeds radicalere ‘inhoud’ leiden: smartphonegebruikers die met gematigde ideeën en goed humeuren hun telefoon pakken, zijn boos en geradicaliseerd tegen de tijd dat ze die weer wegleggen. Een paar vegen en ze komen al bij ‘inhoud’ waaruit ze leren dat het tijd is met bepaalde medemensen af te rekenen.

Of ik door mijn digibetisme zulke algoritmen per ongeluk om de tuin leid, is louter speculatie, maar ineens verscheen op mijn scherm: een happyologist is echt iets voor jou! Ik had nog nooit van deze beroepsgroep gehoord (de vertaling ‘geluksoloog’ vond ik nergens), maar zo’n happyologist doet wat u denkt dat die doet: die houdt zich bezig met geluk. De term blijkt gemunt door de Finse Susanna Halonen. In haar moederland maken mensen in de donkere helft van het jaar nogal eens melding van ongeluk. Halonen zelf werd ongelukkig van een glanzende carrière in het internationale bedrijfsleven in Londen met een 60-urige werkweek waarin ze ‘targets’ moest halen en meer nare dingen. Ze verliet het corporate universum, dompelde zich onder in de positieve psychologie en kwam eruit als ’s werelds eerste happyologist.

Het algoritme attendeerde mij op enkele veelbekeken Ted Talks van Halonen. Ik meen dat ze weinig zegt wat je niet óók kunt lezen in boeken uit het genre ‘twaalf manieren om in drie maanden gelukkig te worden’ (denk positief, wees aardig voor medemensen, waardeer kleine dingen, blijf bewegen en zo nog wat meer). En toch zag ik ineens een gelukkigere wereld voor me. Stel dat een paar van die supernerds in Silicon Valley die algoritmen zo veranderen dat ze digitaal actieve mensen voortaan net zo bedienen als digibeten, dat elke digitale route die nu nog naar Thierry Baudet leidt voortaan naar Susanna Halonen loopt. Op straat hoorde ik ze al Don’t Worry Be Happy fluiten.