Een ‘geschiedenis van geweld’, een dode actrice en vele televisiecamera’s

Proces tegen Phil Spector eerste live uitgezonden Hollywood-zaak sinds ‘OJ Simpson’...

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

NEW YORK Kon het toeval zijn, de verwijzing naar een indringende filmtitel tijdens het openingspleidooi van deze rechtszaak in het hart van de filmwereld?

De muziekproducent Phil Spector is beschuldigd van moord in het eerste live uitgezonden Hollywood-proces sinds de zaak tegen OJ Simpson in 1995. En in één zin sprak de aanklager dinsdag driemaal van a history of violence. Dat is een juridische term, maar ook de titel van een donkere film uit 2005.

‘Dames en heren’, zei aanklager Alan Jackson tegen de jury, ‘u krijgt bewijzen te zien van de omvangrijke geschiedenis van geweld in het leven van de beklaagde, een geschiedenis van geweld tegen vrouwen, een geschiedenis van geweld met wapens.’

Spector (67) zat doodstil toen Jackson beloofde: ‘U zult kennismaken met de echte Phillip Spector.’ Ex-vriendinnen van Spector zullen getuigen van zijn ware aard, aldus Jackson.

De jaren voor 2003 leidde de muzieklegende een onopvallend bestaan. De ‘echte’ Spector, stelt het Openbaar Ministerie, kwam tevoorschijn toen hij de 41-jarige B-actrice Lana Clarkson in haar mond schoot, nadat ze weigerde in te gaan op zijn avances. Het was 3 februari 2003 toen ze stierf in Spectors huis. De twee hadden elkaar die avond ontmoet.

De aanklacht leunt onder meer op de verklaring van een wachtende chauffeur. Hij vertelde de politie dat hij de verdachte met een pistool in zijn hand naar buiten zag komen. ‘Ik denk dat ik net iemand heb gedood’, zou Spector hebben gezegd.

Het lijkt een waterdichte zaak, maar de advocaat van Spector presenteerde tijdens zijn openingsverklaring dinsdag en woensdag een geheel andere versie van de gebeurtenissen. Het was ‘onbedoelde zelfmoord’, betoogde advocaat Bruce Cutler, die in New York bekend is door zijn verdediging van maffiafiguren.

‘Phillip hield het wapen niet vast’, zei Cutler, ‘en dat zullen we bewijzen.’ De chauffeur is bovendien niet betrouwbaar als kroongetuige, redeneerde hij, want de man kwam net uit een diepe slaap en zijn Engels was slecht. Cutler vroeg de jury om zijn cliënt niet te veroordelen alleen omdat hij ‘een privéleven’ had.

Het proces gaat vermoedelijk twee tot drie maanden duren, en belooft een groot spektakel te worden. De rechters in de zaken tegen popster Michael Jackson en acteur Robert Blake weigerden om televisiecamera’s toe te laten. De herinnering aan het circus rond het OJ Simpson-proces zal daarbij een rol hebben gespeeld. Maar rechter Larry Paul Fidler heeft de media volledige toegang gegeven, zodat Spectors opvallende haar en pakken voor iedereen te aanschouwen zijn. De omroep Court TV zendt alle zittingen live uit en andere stations kunnen ’s avonds beelden tonen.

Spector is minder bekend dan Simpson of Jackson. Maar zijn invloed op de popmuziek reikt ver. Hij werkte als producent in de jaren zestig en zeventig met onder andere de Rolling Stones, de Righteous Brothers, Tina Turner en de Beatles. Veel van de bekendste hits uit die tijd dragen Spectors handtekening.

Zijn hoogtijdagen zijn al lang voorbij en Spector had zich teruggetrokken uit de wereld van muziek en glamour. Maar volgens de aanklager leidde hij zo’n gewelddadig leven dat je erop kon wachten dat hij een vrouw zou vermoorden. Dit werd Lana Clarkson. Spector kan vijftien jaar tot levenslang cel krijgen.

Meer over