WeekendwijsheidHakim Traïdia

‘Dwaal en kom nergens, gewoon de deur uitlopen zonder dat je weet waar je heengaat’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week mimespeler, theaterartiest en acteur Hakim Traïdia.

null Beeld Marcella Langhout
Beeld Marcella Langhout

Hakim Traïdia (63): ‘Een kind geniet van alles wat hij doet, omdat hij alles voor het eerst doet. Zodra je alles kent wordt alles saai. Daarom dwaal ik graag. Gewoon de deur uitlopen zonder dat je weet waar je heengaat. Je moet de voorspelbaarheid loslaten. Als Colombus wist waar hij naartoe ging, was hij nooit in Amerika terechtgekomen.

‘De rechte, overzichtelijke hoofdweg is verleidelijk, maar rechtdoor is saai. Pak juist de zijstraatjes! Kijk naar een gebouw dat je mooi vindt, een plant, een vogel, een kind. Laat je daardoor leiden. Ik heb een kat in mijn theater, Tommie. Ik had een luikje in de deur willen maken voor hem, maar ik heb het gelukkig niet gedaan. Ik ben hem eens gaan volgen toen hij de deur uitliep. Tussen de struiken en brandnetels, langs de sloot. Ik kwam op plekken die ik nog helemaal niet kende. Hij bracht me naar een struik met een paar stoelen, waar hangjongeren stiekem biertjes dronken. Het leek de ronde tafel van Koning Arthur wel.

‘In Algerije, waar ik ben opgegroeid, is geen enkele weg gemarkeerd. Er was maar één verharde weg, en die noemden we de Franse weg. Alle Arabische wegen – en dat zijn er heel veel – waren onverhard en zonder wegmarkering. Dan ga je vanzelf dolen. Als de coronacrisis zometeen voorbij is, ga ik alsnog op zoek naar de wegen die mij laten dwalen. Als je die volgt, kom je nergens. Je dwaalt even, en dan kom je terug naar je huis. Tommie gaat ook terug naar het theater. Je houdt meer van wat je hebt door het even te verliezen. En Nederland is zo plat, je vindt de weg altijd weer terug.’

Meer over