'Duizenden inwoners N-Korea omgekomen wegens voedseltekort'

Sinds september zijn in Noord-Korea al duizenden mensen doodgegaan van de honger. De anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris die dit dinsdag aan het Japanse persbureau Jiji meedeelde, zei zich te baseren op gegevens die de Amerikaanse regering heeft vergaard over de omvang van de hongersnood in Noord-Korea....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

TOKYO/SEOUL

De directrice van het Wereldvoedselprogramma, Catherine Bertini, kon niet uit eigen waarneming bevestigen dat er al duizenden doden zijn gevallen; maar, zei ze, 'het zou me niets verbazen'.

De hongersnood is het gevolg is van overstromingen in de zomers van 1995 en 1996.

Volgens Bertini krijgt iedere Noord-Koreaan nu honderd gram rijst per dag, half zoveel als een jaar geleden en slechts een kwart van het dagelijks rantsoen van vóór de overstromingen. 'De regering geeft de militairen meer voedsel per dag dan de gewone burgers, maar zelfs de militaire rantsoenen zijn onlangs verminderd', voegde ze eraan toe.

Bertini vertelde dat veel kinderen symptomen vertonen van ernstige ondervoeding, zoals rossig haar en bolle buikjes, en dat steeds meer kinderen wegblijven van school.

Het Zuid-Koreaanse Rode Kruis stuurt morgen zijn grootste voedselzending naar het noorden sinds het uitbreken van de hongersnood. Deze zending, ter waarde van meer dan een miljoen dollar, bestaat uit groenten en andere levensmiddelen. Rijst is er echter nog niet bij.

De Zuid-Koreaanse regering heeft maandag het verbod op de verstrekking van rijst aan het noorden opgeheven. Dat verbod had Seoul ingesteld in de zomer van 1995, toen de Noord-Koreanen de bemanning van een Zuid-Koreaans schip met rijst arresteerden op beschuldiging van spionage en het schip dwongen de Noord-Koreaanse vlag te voeren.

Een Zuid-Koreaanse regeringsfunctionaris liet doorschemeren dat de hervatting van de rijsthulp door het Rode Kruis is bedoeld als gebaar van goede wil.

Noord-Korea verlangt voedselhulp voordat het deelneemt aan het vier-partijenoverleg dat de Verenigde Staten willen houden om formeel een einde te maken aan de Korea-oorlog, die in 1953 is geëindigd in een bestand. Behalve beide Korea's en de VS zou ook China moeten deelnemen aan dit vredesoverleg.

Meer over