Drugsbaron Charles Zwolsman overleden

AMSTERDAM - Drugshandelaar Charles Zwolsman is vrijdag op 55-jarige leeftijd overleden. Dit heeft een betrouwbare bron aan het ANP gemeld. Zwolsman zit al geruime tijd vast op verdenking van grootschalige drugshandel.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Afgelopen dinsdag verscheen Zwolsman nog in de rechtszaal in Arnhem. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft de drugszaak (met de codenaam Doomer) bij de rechtbank in Arnhem aangebracht. In totaal draait de zaak om 37 verdachten, onder wie ook de vriendin van Zwolsman en zijn 31-jarige zoon, Charles junior.

Advocaat
Het is vooralsnog onduidelijk waaraan Zwolsman is overleden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie verwijst naar Zwolsmans advocaat Klaas-Jan Krikke, maar die was vrijdag niet beschikbaar voor commentaar.

Zwolsman, ooit begenadigd autocoureur, werd in de jaren negentig al wegens internationale drugshandel veroordeeld na een geruchtmakend strafproces in Amsterdam. Destijds legden hij en zijn medeverdachten zich toe op hasjtransporten vanuit Marokko.

De huidige strafzaak draait om hennepteelt in een reeks kwekerijen in Nederland en om hasjsmokkel naar Engeland, Ierland, Spanje, Luxemburg, Frankrijk en België. Daarbij zouden grote geldbedragen zijn witgewassen. Dit geschiedde volgens het Openbaar Ministerie onder meer via de rekening van de 44-jarige vriendin van Zwolsman, Scarlett D.

Zwolsman en de zijnen zouden de drugswinsten ook hebben witgewassen via autoverhuurbedrijven en door investeringen in raceteams waarmee coureur Charles junior deelnam in de Verenigde Staten. Een van de medeverdachten werd in Amsterdam aangehouden met een tas met daarin 4,6 miljoen euro.

Megazaak
De rechtbank in Arnhem wilde vanaf 29 maart beginnen aan de inhoudelijke behandeling van de megazaak. De zaak tegen Zwolsman zelf zou naar verwachting vanaf september aan bod komen. Hij ontkende dat hij de leider van een bende was.

Van de 37 verdachten zaten alleen Zwolsman en één medeverdachte nog in voorarrest; alle anderen zijn in de aanloop naar de inhoudelijke behandeling van de zaak op vrije voeten gesteld. Zwolsman zou als getuige in de zaak van de gedetineerde medeverdachte optreden. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de onverwachte dood van Zwolsman voor de zaak als geheel heeft.

Meer over