Dromen van liefdeskroketten

In een garagebox van het Amsterdamse voormalige TPG-gebouw Post CS pruttelt de frituur de hele zaterdagavond. Chefkok Thorwald Vos, ooit een van de oprichters van de Supperclub, gooit kroketje na kroketje in het vet....

Meer dan tachtig kroketten bakt Vos die avond voor hetnaastgelegen kunstproject annex restaurant Food Facility. Eendrukbezocht restaurant zonder keuken; de gasten kunnen op delijst een afhaalmaaltijd naar keuze aanstrepen, die het personeelvervolgens voor hen bestelt en opdient. Het gerecht van Vos ishet enige wat die avond ter plekke wordt bereid.

Hij praat alleen nog over kroketten, zuchten zijn vrienden.Vos heeft zijn snacks eerder gepresenteerd op de Museumnacht enop eigen feesten. Ze bleken een doorslaand succes. Het geruchtgaat dat hippe Amsterdamse restaurants interesse zouden hebbenvoor de culinaire noviteit. Vos wuift deze verhalen weg, metéén hand aan de frituur. 'Daar wil ik het nu nog niet overhebben. De kroket zit nu nog ondergronds, en zal pas volgend jaarbovengronds worden gelanceerd.'

Dan zou deze snack wel eens een verantwoord alternatief kunnenworden voor de tegenwoordig door gezondheidsfundamentalistenverguisde vleeskroket. De populaire snack dreigt te wordengeweerd uit de kantines en fors in prijs te worden verhoogd. Maardat is niet de reden dat chef-kok Vos zijn levenswerk wil makenvan de vervolmaking van dit product in zwaar weer. 'Ik heb aljaren wat met kroketten. Vroeger maakte ik ze al metganzenlever', zegt hij. 'En: het geld dat ik er mee verdien, isvoor de mensen in Gambia.'

Meer over