Drievoudige moord in flat lijkt wraak van gangster

De drie vermoorde mannen die anderhalve week geleden in een Scheveningse flat werden aangetroffen, zijn van Ierse afkomst. Dat heeft persofficier C....

Maandagavond werd de identificatie van de lijken, die ernstig waren verminkt omdat ze in brand waren gestoken, afgerond. Het betreft de 25-jarige D. Monahan uit Ennis, Clare, en de broers V. Costello (29) en M. Costello (21) uit Bansha, Tipperary.

Monahans moeder heeft haar zoon maandag met behulp van een foto van het 'restant van het lijk' geïdentificeerd. De familie van de Costello-broers hoefde niet naar Nederland af te reizen omdat het DNA (uit de botten van de broers) overeenkwam met het DNA van de ouders, aldus Nooy.

De Ieren - een huurde het appartement aan de Gevers Deynootweg - werden op koninginnenach na een brand in de flat aangetroffen. De precieze doodsoorzaak is nog onbekend, maar Nooy sluit niet uit dat ze gefolterd zijn voordat ze in de brand om het leven kwamen.

Volgens de Ierse ambassade staan de Costello's niet bekend als drugshandelaren . Ook Monahan zou geen crimineel verleden hebben, aldus de familie. Maar nu het 21-koppige rechercheteam een verband vermoedt tussen de moorden en de Ierse crimineel John Cunningham, is duidelijk dat de politie zoekt naar een afrekening in het criminele milieu.

Cunningham is een beruchte crimineel die in 1996 uit de Ierse gevangenis wist te ontsnappen. In 1986 was hij tot zeventien jaar veroordeeld wegens de ontvoering van Jennifer Guinness, erfgename van de Guinness brouwerij. Ook zou hij contacten onderhouden met de moordenaars van de Ierse journaliste Veronica Guerin.

Vermoedelijk vluchtte Cunningham vlak na zijn ontsnapping naar Nederland waar hij een woning betrok in Weteringbrug. Afgelopen maart werd hij in Amsterdam gearresteerd. Bij huiszoekingen werden vijftig kilo amfetamine, ruim honderdduizend xtc-pillen en bijna tien kilo hasj aangetroffen. Daarnaast werden enkele vuurwapens in beslag genomen. Cunninghams bende zou het afgelopen jaar xtc en cannabis van het vaste land naar Dublin hebben gesmokkeld. Tegen Cunningham en drie medeverdachten loopt een strafrechtelijk onderzoek dat nu zal worden uitgebreid met de Scheveningse moordzaak.

Meer over