Eeuwig levenDries Holten (1936-2020)

Dries ‘Andres’ Holten (1936-2020): ook na Sandra & Andres bleef hij liedjes schrijven

Hij leefde als een rolling stone, maakte vele platen en werd miljonair met het door hem geschreven nummer Immer wieder Sonntags. Zanger, componist en bassist Dries Holten overleed op 15 april aan de gevolgen van kanker.

Zanger en tekstschrijver Dries Holten is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als Andres, de helft van het duo Sandra en Andres, dat hij samen met Sandra Reemer vormde van 1966 tot 1975. Met hun nummer Storybook Children stonden ze in 1968 dertien weken in de Top 40. Beeld ANP Kippa
Zanger en tekstschrijver Dries Holten is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als Andres, de helft van het duo Sandra en Andres, dat hij samen met Sandra Reemer vormde van 1966 tot 1975. Met hun nummer Storybook Children stonden ze in 1968 dertien weken in de Top 40.Beeld ANP Kippa

Bij het grote publiek werd Dries Holten, alias Andres, vooral bekend door zijn samenwerking met Sandra Reemer, met wie hij negen jaar lang een van de succesvolste Nederlandse duo’s vormde.

Als Sandra & Andres hadden ze megahits zoals Storybook Children, waarmee ze in 1968 maar liefst dertien weken in de top-40 stonden, en Love is All Around. In 1972 werd het duo vierde op het Eurovisie Songfestival met het nummer Als het om de liefde gaat.

Dries Holten was daarnaast een zeer succesvol tekstschrijver, componist en producer. ‘Met het nummer Immer wieder Sonntags, geschreven voor het Duitse duo Cindy & Bert, werd hij miljonair. Dat was in heel Europa een hit. Daarnaast schreef hij voor The Blue Diamonds, Mouth & MacNeal en Mieke. Ik heb mijn grootste hit Indo Dreams aan hem te danken’, zegt zijn vriend Danny Everett (artiestennaam van Herman van der Velden), die nog wekelijks contact met hem had. Hij maakte ook talrijke carnavalshits, van Joetsjatse voor Hannelore Winter tot het nogal platvloerse Ik ben verliefd op een frikandel.

Hij bleef zelf ook optreden. Hij was een echte rolling stone die een zwervend bestaan door Nederland had en in geen enkele plaats lang kon wonen. Hij overleed uiteindelijk op 15 april in het kerkdorp Oostrum, vlakbij Venray, aan de gevolgen van kanker.

Dries Holten werd in 1936 geboren in Tjimahi op Java als zoon van de KNIL-militair Frans Holten. Hij maakte als kind de ontberingen van de Japanse bezetting en de Indonesische opstand mee. Op 14-jarige leeftijd besloot hij in zijn eentje naar Nederland te gaan, waar op de ambachtschool in Blerick (Venlo) zijn tekentalent werd ontdekt. Hij ging in de leer bij Heinz Manders, die daar een keramiekatelier had. Achtereenvolgens werkte Holten bij keramiekbedrijven in Blerick en Tegelen, waar hij een eigen ontwerpstudio had. Ook kwam hij in de florerende muziekscene van de Limburgse stad terecht. Holten begon zijn muzikale carrière als bassist bij De Notenkrakers. Daarna speelde hij bij de Nieuwe Vijf.

Hotel Bok

In 1963 viel Holten bij het vastelaovesgezelschap Jocus in de prijzen met Hotel Bok. Drie jaar later werd hij gekoppeld aan de pas 16-jarige Sandra Reemer. Het duo zou bijna negen jaar bestaan. In 1975 kwam het tot een breuk. Sandra ging solo verder, hij vormde met Rosy Pereira een nieuw duo onder de naam Rosy & Andres. Met Sandra was hij lange tijd gebrouilleerd, maar voor haar dood in 2017 kwam het tot een verzoening.

Vanaf 1980 werkte Dries Holten vooral als componist en producer, hoewel hij solo en nog een keer in een duo (met Debie) bleef proberen ook als artiest weer de top te bereiken. Zowel onder zijn eigen naam, als Andres, Jim Holwood en Andy Wood nam hij platen op – veel daarvan zijn westerse interpretaties van Indische liedjes, zoals de albums Heimwee Naar Indië en Klamboe Dromen.

Vanaf eind jaren negentig werkte hij regelmatig samen met componist en tekstschrijver Guus Smeets (ook gespeld als Sjmeets) met wie hij onder meer de single Niet Te Geloven (1998) uitbracht als ode aan schaatser Gianni Romme, winnaar van dubbel goud tijdens de Olympische Winterspelen in het Japanse Nagano.

Met Smeets leverde hij ook liedjes voor de dvd Heimwee van zanger Danny Everett. Everett noemt hem een bijzonder aimabele man. ‘We gingen elke week samen uit eten. Maar pas na zijn dood ontdek ik eigenlijk wat hij allemaal heeft gedaan. Hij was heel bescheiden en ook altijd heel terughoudend over zijn privéleven.’

Dries Holten had twee kinderen uit zijn eerste huwelijk.

Meer over