Week uitRoxanne Hehakaija

Drie dieptepuntjes, maar ook hoop in bange dagen voor Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija

Eindelijk, weekend! Met voetbalster en Wie is de Mol?-deelnemer Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija (36) nemen we de hoogte- en dieptepunten van de week door.

null Beeld Erik Smits
Beeld Erik Smits

Drie dieptepuntjes deze week, laten we ze maar meteen benoemen, hebben we dat gehad. Allereerst kreeg haar beste maatje uit het televisieprogramma Wie is de Mol?, zangeres en publiekslieveling Lakshmi, deze week een ‘rood scherm’, wat betekent dat ze eruit vloog. Dat betekende dus óók dat Rocky mocht blijven, en ja, zij snapt ook heus wel dat het maar een spelletje is, maar toch. Domper.

Daarna kwam de kwestie met de kittens. Twee stuks hadden Rocky en haar vriendin Bettina tijdens de eerste lockdown uit het asiel gehaald, Pepe en Aiko, zusjes en hartstikke schattig, maar allemachtig, wat zijn de dames dominant! Rocky: ‘Die staan gewoon rustig om drie uur ’s nachts voor onze slaapkamerdeur te miauwen dat ze willen eten. Of spelen. En om vier uur weer. Ik had deze week een Zoommeeting waarvoor ik een beetje toonbaar wilde zijn, nou, ik was gebróken.’

Tot slot kreeg ze het nieuws dat een project in Soedan van haar organisatie Favela Street (een ontwikkelingsprogramma dat door middel van voetbal hulp biedt aan jongeren uit achterstandswijken, ‘die helaas vaker te horen krijgen wat ze niet kunnen dan wat ze wél kunnen’) waar ze al een jaar samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken aan werkt, wéér wordt verplaatst naar later dit jaar, en toen had ze het wel even gehad.

Rotweer, rotpoezen, rotcorona.

Maar in teleurstelling blijven hangen doet ze niet, zonde van haar tijd, en bovendien had ze haar wallen nog niet weggewerkt of het goede nieuws stond voor de deur: een ander project in Amsterdam-West gaat wél door. En dat betekent hoop in bange dagen. Zoals toen met Stephanie in Curaçao, goed voorbeeld van hoe haar organisatie werkt. Rocky: ‘Zwarte vrouw, 23 jaar, lesbisch, voetbalster, goed mens, maar door allerlei tegenslagen gewapend met een heel negatieve houding. Ik hoorde van iedereen dat ze een fantastische speler was, maar dat ze toch liever niet met haar in één team zaten, zo bont had ze het gemaakt. We zijn toen met haar zelfvertrouwen aan de slag gegaan, en na elk succesje zagen we haar denken: hee, zo kan het ook.’ Inmiddels werkt deze Stephanie als sportdocent op een basisschool, en richt Rocky haar schone pijlen op nieuwe underdogs – omdat niemand een rood scherm verdient.

Meer over