Dordrecht buit erfgoed uit

Dordrecht, de oudste stad van Holland, is dinsdag de winnaar geworden van de prijs voor de Beste Erfgoedgemeente in 2010....

Dordrecht doet dat goed, aldus de jury. De prijs is een initiatief van het Platform Erfgoedorganisaties, waarin onder andere de Bond Heemschut, Erfgoed Nederland en de maatschappij tot behoud van industrieel erfgoed BOEI zijn verenigd.

Geroemd wordt de ontwikkeling van het Hofkwartier, een historische plek in de stad. Door restauratie en gebruik van het oude plein wordt een geschiedkundige interessante ‘as’ door de stad gelegd tussen twee musea, het Dordrechts museum en museum Simon van Gijn. Aan het Hofkwartier is ook het erfgoedcentrum Diep gevestigd, een instelling die op een vernieuwende manier de geschiedenis van Dordrecht voor het voetlicht brengt. Zo ondersteunt het de digitale Dordtsche Historische Kalender, een internetkalender waarvoor burgers historische feiten en gebeurtenissen kunnen nomineren.

Verder weet Dordrecht haar aantrekkelijkheid te bevorderen door herstel van de historische binnenstad, waarbij oude gebouwen een nieuwe bestemming krijgen. Zo worden de oude havens in het centrum van de stad nu weer gebruikt. Een voormalige elektriciteitscentrale is verbouwd tot centrum voor podiumkunsten het Energiehuis. Een 19de-eeuwse watertoren werd verbouwd tot hotel. Met festivals weet Dordrecht veel bezoekers te trekken naar zijn oude centrum.

Meer over