Doperwtensoep met munt


Ingrediënten

500 gr aardappelen
1 l (kippen)bouillon
1 blaadje laurier
450 gr diepvriesdoperwten
handje verse munt
paar blaadjes verse basilicum
zure room
gemalen zwarte peper


Het advies om toch vooral gezond te eten, krijgt het Nederlandse volk ingewreven vanaf de allereerste gang naar het consultatiebureau. De dokters en zusters daar vinden peuters algauw te dik, zodat ze ouders schrik aanjagen met velletjes papier waarop vreugdeloze termen vallen als halvajam, dieetmargarine en magere melk. Feestelijk tussendoortje: venkelthee met een soepstengel.

Laten we deze benadering de streng-gereformeerde aanpak noemen, vol vermaningen en verwijzingen naar wat de ongehoorzame eter te wachten staat: een hel waarin de hoofdrol is weggelegd voor kanker, hart-en vaatziekten alsmede chronische ademnood. Ondanks dat vooruitzicht is zwaarlijvigheid in het welvarende deel van de wereld uitgegroeid tot volksvijand nummer-1.

Nu is het weer de Nederlandse Hartstichting die het streng-gereformeerde koken wil uitdragen. De stichting bestaat veertig jaar en komt daarom met een kookboek dat Verrukkelijk & gezond heet (BZZT??H, A 24,50).

Het werd samengesteld door Jody Vassallo en is de Nederlandstalige versie van een eerder door de Australische National Heart Foundation uitgegeven boek. Wat erin staat? 'Honderd heerlijke en gezonde recepten die volgens de richtlijnen van de Nederlandse Hartstichting zijn bereid.'

Samen met de 'enorme verscheidenheid aan voedingsmiddelen', de 'voedingswaarde-informatie bij elk recept' en niet te vergeten de 'gezondheidstips om ter harte te nemen' leiden die recepten allicht tot de verzuchting:

daar gaan we weer. Net iets te veel gehannes met ahornsiroop, zemelen en aanverwante ingrediënten. Het kan nog een tikje erger de Hartstichting ziet 'romige aardappelgratin' graag bereid met behulp van halfvolle koffiemelk.


Bereidingswijze

Toch nog een fris, beetje heavy voorafje, zeer toepasselijk vanwege het volgende week vrijdag te houden WK snertkoken in Groningen: doperwtensoep met munt. Aardappelen schillen en in stukken snijden en een dik kwartier met een laurierblad in bouillon koken. Diepgevroren doperwten toevoegen en hooguit vijf minuten laten meekoken, de laatste halve minuut vergezeld van munt en basilicum. Laurier eruit vissen. Pan van het vuur halen, soep pureren met de staafmixer bijvoorbeeld en nog even doorwarmen. Flink wat versgemalen (zwarte) peper toevoegen. Opdienen in kommen, met een klodder zure room in het midden. De Hartstichting adviseert 'halfvette' zure room.


Meer over