Het eeuwige leven

Door miljarden bomen te planten, wilde Pieter Hoff (1953-2021) Moeder Aarde nieuwe longen geven

Pieter Hoff wilde 400 miljard bomen planten. In zijn visie was dat de redding van de aarde. Inmiddels hebben 46 landen een begin gemaakt.

Peter de Waard
Pieter Hoff werd 67. Beeld Privé-archief
Pieter Hoff werd 67.Beeld Privé-archief

Hij wilde Moeder Aarde nieuwe longen geven. Twee miljard hectare droge geërodeerde grond – tweemaal de Sahara – wilde hij herbeplanten met 400 miljard bomen. ‘Groene musketier’ Pieter Hoff was er bijna bezeten van.

‘Hij vond het planten van bomen de enige redding van de aarde, de rest was geouwehoer’, zegt zijn broer Matthie Hoff. Een eigen uitvinding moest dat mogelijk maken. De Groasis Waterboxx was een herbruikbare intelligente plastic emmer die ervoor zorgde dat al het water bij de wortels terechtkwam, die daardoor dieper de grond ingingen. Dat werkte veel beter dan het bekende druppelsysteem waarbij water van boven gegeven wordt en deels verdampt. Vervolgens ontwikkelde hij de Growboxx, een intelligente emmer van papierpulp die het mogelijk maakte naast bomen ook groente te kweken in droge gebieden. Meer dan 3 miljoen bomen heeft hij zo geplant – een eerste begin.

Hoff overleed 13 april aan de gevolgen van kanker, een ziekte waarover hij nooit praatte. Hij werd 67 jaar. Matthie: ‘Hij heeft zo ongelooflijk hard gewerkt dat hij er bijna kapot aan is gegaan.’ Het werk wordt voortgezet door zijn zoon Wout.

Hoff was de oudste in een agrarisch gezin van negen kinderen in het dorpje Hem in West-Friesland. Toen Pieter samen met zijn broers Gerard en Matthie het bedrijf overnam, richtte het zich in zijn geheel op de lelieteelt. Pieter stortte zich op de veredeling van nieuwe leliesoorten.

Hij was een Willie Wortel, altijd op zoek naar nieuwe methodes voor grondbewerking en de ontwikkeling van nieuwe machines. Jarenlang schreef hij daarover in het vakblad Bloembollencultuur (later Bloembollen Visie) onder het pseudoniem Jan Zift. Intussen bouwde hij samen met zijn broers Hoff Quality First uit tot een grote lelie-exporteur. Tijdens zijn reizen werd hij geconfronteerd met de watertekorten en het zakkende grondwaterpeil als gevolg van ontbossing. Het leliebedrijf, dat eind jaren tachtig was overgeplaatst naar het West-Brabantse Steenbergen, werd in 2003 verkocht.

Pieter kon zich toen richten op zijn idealen en richtte Groasis op. ‘Hij had op de wereldkaart gezien dat er vijf miljard hectare grond is verdroogd of veranderd in woestijnen. Het moest mogelijk zijn daar twee miljard hectare weer te herbebossen. Met tweehonderd bomen per hectare zijn dat wereldwijd 400 miljard bomen’, vertelt Wout Hoff. In 46 landen was Pieter succesvol met zijn technologie.

‘In Saoedi-Arabië mocht hij beginnen met honderd bomen, toen werden het er duizend en nu al tienduizenden. Uiteindelijk is het doel daar alleen al tien miljard bomen te planten. Helaas zal mijn vader dit niet meer kunnen meemaken.’ Het Midden-Oosten wil vijftig miljard bomen planten, Europa de komende tien jaar ook drie miljard.

Inmiddels heeft Groasis ruim driehonderd investeerders aangetrokken die de projecten als kansrijk beschouwen en in de verkoop van de Waterboxx en de Growboxx een businessmodel zien.

Pieter Hoff was geen wetenschapper, eerder een autodidact die zich het lot van de wereld aantrok. Niettemin won hij met Groasis een hele reeks van prijzen, zoals de Popular Science Best Innovation 2010, de World Leadership Award, de Accenture Innovation Award en de Boskalis Water Award, en werd zijn bedrijf ‘Nationaal Icoon’ van Nederland in 2016. Behalve een zoon had hij uit zijn eerste relatie ook twee dochters.

Meer over